Bezpečnostní osvětlení - účinná prevence proti zlodějům

Zloději jsou chytří a nepůjdou loupit tam, kde je každý hned uvidí. K preventivním způsobům zabezpečení vaší firmy by proto mělo patřit její osvětlení. Přestože jde o poměrně jednoduchou věc, může být složité správné osvětlení navrhnout, implementovat a skloubit s dalšími zabezpečovacími systémy. V TOP security vám s tímto problémem rádi pomůžeme a v rámci návrhu zabezpečení firmy s vámi probereme i její vhodné osvětlení.

Chytrá ostraha objektů - základem je osvětlení přístupových míst

Pro správné osvětlení budovy je zásadní, aby v okamžiku, kdy padne tma, byly dobře osvětleny všechny potenciální vchody a východy. Tmavé nebo slabě osvětlené vchody nebo okna jsou lákadlem pro zloděje, protože je málo pravděpodobné, že je při vloupání někdo spatří.

Aby osvětlení vstupních míst bylo opravdu spolehlivé, je potřeba pravidelně kontrolovat, zda je funkční. V případě světel umístěných na fasádách budov nebo přímo u vchodů do objektů se ujistěte, že jsou světla mimo dosah, aby nemohla být poničena. V případě, že na ně lze dosáhnout rukou nebo nějakým předmětem, opatřete je ochrannou klecí.

Která další místa by měla být dobře osvětlená?

Stejně jako vchody a východy mohou být osvětleny i další prostory. Mezi ně patří:

  • chodníky kolem firem,
  • firemní parkoviště a garáže,
  • vrátnice a vjezdy,
  • terénní prvky, jako jsou keře a stromy, které vrhají stíny,
  • sochy, památníky nebo jiné výrazné prvky v okolí firmy,
  • průchody a uličky mezi objekty,
  • stavební a technické prvky,
  • vnitřní části obchodů, provozoven,
  • všechny další prostory, kde je v noci málo světla.

Osvětlení zabezpečí vaši firmu každou noc, pozor ale na oslnění

Výhodou moderního osvětlení je, že nemusí svítit pořád. Bezpečnostní čidla s detektorem pohybu mohou světla rozsvítit jen v okamžiku, kdy zaznamenají pohyb. Tato čidla mohou být také napojena na kamerové systémy vybavené inteligentními systémy pro analýzu videa nebo přímo na pult centrální ochrany (PCO). Rozsvícení světel a spuštění alarmu může také rychle upozornit přítomnou fyzickou ostrahu objektů na podezřelou aktivitu a ta může okamžitě detekovat a odvrátit hrozbu.

Když už se rozhodnete osvětlit objekty a pozemky firmy, myslete na to, že světla sice mají ztížit cestu zlodějům, ale neměly by oslňovat nikoho v okolí. Není nic horšího, než když vám v noci do oken neustále svítí světla od vedlejšího průmyslového objektu, administrativní budovy nebo firemní provozovny.

Pro koho je zabezpečení firmy pomocí osvětlení vhodné

  • Kvalitní osvětlení byste měli zvážit zejména v rámci ostrahy a zabezpečení průmyslových objektů, skladů, výrobních nebo logistických hal které jsou často umístěny v rozlehlých areálech, sdružují více objektů nebo jsou na odlehlých místech.
  • Osvětlení se hodí i pro menší firmy, které jsou umístěné mimo hlavní ulice a nejsou tedy tak dobře osvětlené pouličními lampami.
  • Významnou roli v zabezpečení firem hraje osvětlení i v rizikových lokalitách. Zde je jedno, zda jde o velkou, střední nebo malou firmu.
  • Osvětlení obchodů a výloh je také účinné. Pokud prodáváte dražší zboží, myslete na to, aby bylo umístěno dále od výloh, aby na ně zloděj, který půjde noční ulicí a zahledí se do osvětleného obchodu dobře neviděl nebo na něj nedosáhl v případě, že by chtěl rychle rozbít výlohu a utéct.
  • Světla se hojně používají i při zabezpečení staveb. Osvětlení stavební techniky a prostorů staveb nejen minimalizuje riziko krádeže, ale zároveň umožní ostraze kontrolovat, zda se po stavbě nepohybují osoby, které tu nemají co dělat.
  • Nad osvětlením mohou přemýšlet i majitelé nemovitostí. Dobře osvětlená zahrada i dům může zloděje velmi rychle odradit.

Kombinací vhodného osvětlení, elektronických zabezpečovacích systémů, kamerových systémů a fyzické ostrahy objektů uděláte maximum pro ochranu firemního majetku. 

Galerie

Topsecurity Topsecurity Topsecurity Topsecurity


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice