Efektivní zabezpečení logistických center

Článek pro vás připravil:

Václav Pasák

Regionální ředitel

pasak@topsecurity.cz | +420 724 895 855

Pan Pasák působí ve společnosti TOP security od 1. 12. 2013 v oblasti vyššího managementu, nyní ve funkci regionálního ředitele.
Více informací >

Rozkvět logistických center s sebou nese otázku, jak efektivně zabezpečit často rozsáhlé areály, ve kterých se pohybuje velké množství osob, probíhá zde osobní i nákladní doprava a ve skladovacích halách je uskladněno zboží vysoké hodnoty. Pro logistická centra se uplatňují mírně odlišné prvky zabezpečení, než například u průmyslových nebo administrativních budov. Pojďme si je představit.

Zabezpečovací technologie pro logistická centra

Fyzická ostraha

Přestože jsou logistické areály velmi rozlehlé, je fyzická ostraha jedním z předních způsobů, jak efektivně zabezpečit tyto typy objektů. Ostraha zde má více funkcí. Nejen, že provádí pochůzkovou činnost, ale zpravidla také obsluhuje elektronické zabezpečovací systémy, kamerové systémy a příslušné technologie sloužící ke kontrole osob a vozidel. Naši pracovníci jsou profesionálně vyškoleni a dokáží se rychle zorientovat v nastalých situacích i pružně ovládat dané systémy. Tím dokážeme efektivně pokrýt celý systém ostrahy logistického centra.

Kamerové systémy se speciálními funkcemi

Monitoring logistických center pomocí kamerových systémů je dnes samozřejmostí, především kvůli obsáhnutí velikých ploch, uchovávání záznamu a zpětné analýze proběhlých událostí.

Technologie Time Compressor

Vzhledem k rozlehlosti skladů a areálů je nepříjemné procházet záznamy, kde se například několik hodin nic neděje. K tomu, aby bylo zhlédnutí pořízených záběrů efektivnější je vhodné využít technologii Time Compressor, díky které se zobrazí jen takový záznam, na kterém se něco děje a vy nemusíte například dlouze sledovat noční záznamy, kde se několik hodin nic neodehraje a hledat chvíli, kdy například do areálu vjel kamion, jehož záznam hledáte. Pokud kamery zachytí několik událostí současně, dokáže technologie tyto momenty přehrát najednou. Jde tedy o velikou úsporu času.

Přehled o SPZ

Pro logistické centrum je také stěžejní mít přehled o tom, jaké automobily se po areálu pohybují, k čemuž využíváme kamerové systémy vybavené funkcí pro rozpoznávání SPZ. Při identifikaci SPZ je možné například z připojené databáze vyčíst, kdo má vozidlo řídit, jaké veze zboží či zda má oprávnění k vjezdu.

Ochrana perimetru

Zabezpečení pozemku logistických center je velmi obtížné. Zde je opět nevýhodou značná rozloha areálů. Využití plotů je nedostatečné a technologie snímající otřesy nebo pohyb jsou nespolehlivé, protože otřesy způsobené pohybem těžkých nákladních automobilů a jejich vysoká frekvence pohybu v některých časových úsecích tyto zabezpečovací systémy může zmást.

Technologie termálního zobrazování

Ideálním způsobem, jak zajistit spolehlivý monitoring během dne i v noci je využití termokamer, kterým nevadí otřesy ani zhoršené světelné podmínky během noci. Právě termokamery mohou spustit poplach teprve ve chvíli, kdy detekují pohyb lidí tam, kde je nežádoucí.

Ochrana perimetru pomocí mikrofonního kabelu

Využít se dají také detekční systémy fungující na bázi tzv. mikrofonního kabelu, kdy koaxiální kabel reaguje na jakoukoli deformaci vysláním zvukového signálu k obsluze. Ta může jednoduše sledovat jen pomocí těchto zvukových signálů celý perimetr kolem centra.

Vizualizace perimetru

Pokud je zapotřebí zabezpečit už stávající oplocení, lze nainstalovat přímo na ploty piezoelektrické senzory a propojit je s potřebným vizualizačním programem. Díky tomu lze poté hromadně sledovat senzory a jejich stav. V případě porušení senzoru dostane ostraha hlášení, který konkrétní senzor poslal alarmovou hlášku a může se tak zaměřit na konkrétní místo perimetru. Na senzory lze napojit také světelné reflektory, které se v případě poplachu rozsvítí, což usnadňuje ostrahu během noci.

Ochrana zboží ve skladu pomocí RFID a RTLS technologií 

RFID

Sledování zboží pomocí radiofrekvenční technologie je velmi výhodné, protože máte přehled o aktuálním pohybu a stavu zboží. Tato technologie se dá využít jak pro monitoring pohybu zboží, tak pro sledování pohybu osob a automobilů po areálu. Plusem je, že k obsluze stačí jeden pracovník. Technologie funguje na principu bezdotykového snímání nosiče informace, zpravidla čipu nebo speciální nálepky.

RTLS

Podobně se dá využít ke sledování zboží, osob i používané techniky technologii RTLS (Real time locating system). Systém umožňuje sledování online přes obrazovku počítače, takže ostraha může v reálném čase sledovat veškeré dění v areálu.

Technologie RTLS kombinuje RFID technologii, přístupové a také CCTV systémy. Při monitoringu osob dostane zaměstnanec nebo návštěvník svou vlastní kartu, čip nebo náramek s čipem, díky kterým lze sledovat jeho pohyb. Technologie dokáže rozpoznat například když dojde k odložení karty nebo čipu, k rozepnutí náramku nebo když je detekována dlouhá nečinnost.

RTLS lze využít také jako systém pro přivolání okamžité pomoci, tzv. SOS tlačítko, což je z hlediska bezpečnosti velikou výhodou. Čip nebo karta se dají vybavit také reproduktorem, který zajistí komunikaci s nositelem tohoto zařízení.

U techniky jako jsou vysokozdvižné vozíky nebo nakládací stroje atd., může technologie RTLS připevněná zpravidla na zadní části techniky reagovat na to, zda je využívána oprávněnou osobou, zda není zapnutý motor, když se technika nepoužívá nebo zda nemá zbytečné prostoje ve využití. Tím se opět zefektivňuje provoz celého logistického centra.

OCR snímače, bezpečnostní skenery a rámy vhodné pro kontrolu osob

Využití OCR snímačů (Optical Character Recognition) je dnes už celkem běžné, přesto je dobré si tuto možnost kontroly osob připomenout. Při průchodu vrátnicí může pomocí této technologie fyzická ostraha snadno zkontrolovat osobní doklady zaměstnanců nebo řidičů nákladních vozidel, kteří do areálu vjíždějí s nákladem. Rovněž lze snadno vést evidenci návštěv a zpětně dohledávat potřebné informace.

Vhodné je provádět také kontrolu samotných zaměstnanců, zda nevynášejí uskladněné zboží nebo nevnášejí do areálu nepovolené předměty. K tomu využíváme příruční skenery a bezpečnostní rámy obsluhované pracovníky fyzické ostrahy.

Protipožární systémy

EPS by neměly chybět v žádném skladu. Mohou zachránit jak lidské životy, tak zboží v hodnotě několika milionů korun. Využít se dají jak manuální, tak automatické hlásiče požáru. Automatické systémy elektronické požární signalizace mohou reagovat jak na přítomnost kouře, tak na zvýšení teploty. Pokud je potřeba, mohou tyto systémy hlásit také zaplavení vodou nebo únik nebezpečného CO². Vnitřní prostory skladů je pak dobré vybavit sprinklery neboli stabilními hasícími zařízeními.

Korporátní bezpečnost je také na místě

Přítomnost velkého množství zboží, manipulace s ním, rušný provoz a vysoká míra konkurenčního prostředí může vést ke vzniku nepříjemných vnitropodnikových situací. Z dlouholetých zkušeností ostrahy logistických center víme, že zaměstnanec rozkrádající materiál, záměrné vynášení informací nebo nedostatečná ochrana kyberprostoru může vést k řadě nepříjemnostem. S tím vším může pomoci služba korporátní bezpečnosti, prostřednictvím které dokážeme zrealizovat funkční bezpečnostní management celého logistického centra.

Galerie

Logisticka - centra


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice