Zabezpečení prodejen – hrozbou jsou zákazníci i zaměstnanci

V bezpečnostní agentuře TOP security se zaměřujeme na ostrahu široké škály prodejen od menších lokálních prodejen, přes supermarkety, hypermarkety až po obchodní centra s více obchody na jednom místě. Díky dlouholetým zkušenostem se zabezpečováním prodejen víme, že jedině komplexní přístup k bezpečnosti je dobrou cestou, jak ochránit nejen zboží, ale také zdraví zaměstnanců a zákazníků.

S jakými bezpečnostními riziky se prodejny potýkají?

Prodejny jsou místem, kde dochází ke kumulaci velkého množství lidí a kde zboží volně vystavené v regálech láká ke krádežím. V obchodech často působí celé organizované skupiny. Jejich členové hrají připravené scénáře za účelem odlákat pozornost obsluhy tak, aby další jedinci nepozorovaně odcizili zboží nebo rovnou finanční hotovost z pokladny.

Další zloději neváhají využívat různě upravená zavazadla nebo oděvy, do kterých zboží uschovají, a to pak při průchodu bezpečnostním rámem nevydává poplašný signál.

Riziko často představují i neloajální zaměstnanci, pro které není problém odcizit zboží ve skladu, odnést finanční hotovost nebo dát tip samotným zlodějům.

Kromě ztrát zboží se na prodejnách musí řešit také agresivita nakupujících. Zejména drogově závislé osoby, lidé bez domova nebo lidé s psychickými problémy mohou být agresivní, útočit slovně nebo i fyzicky na ostatní nakupující, na zaměstnance i na ostrahu.

V České republice bylo podle dat ze zdroje mapakriminality.cz vykradeno 4,5 obchodu denně (v období červenec 2019-2020). Krádeží vloupáním se do obchodů je každý rok zaznamenáno o něco více:

  • červenec 2017-2018: 1448 krádeží
  • červenec 2018-2019: 1502 krádeží
  • červenec 2019-2020: 1666 krádeží

Proč zvolit pro ostrahu prodejny bezpečnostní agenturu

Jedině profesionálně vyškolení zaměstnanci bezpečnostní agentury jsou schopni poskytnout komplexní služby, které zahrnují jak strážní služby, tak ovládání veškerých zabezpečovacích systémů. Symbióza mezi ostrahou a technikou je nastavena tak, aby se minimalizovaly ztráty a maximalizoval preventivní účinek ostrahy.

Zaměstnanci TOP security jsou školeni jak v oblasti fyzické bezpečnosti, tak v ovládání moderních technologií. Proto pokryjí veškerou škálu bezpečnostních prvků, které jsou při ostraze prodejen využívány.

Způsob zabezpečení maloobchodních prodejen

Fyzická ostraha a její úlohy

Jak už bylo řečeno, fyzická ostraha je pro zabezpečení prodejen nezbytností. Přítomnost strážných na prodejní ploše i v zázemí prodejny má preventivní účinek. Pokud už dojde k nějakému incidentu, může fyzická ostraha okamžitě zasáhnout. Nejde přitom jen o zásah při zjištěné krádeži zboží, ale také při slovních a fyzických útocích.

Strážní TOP security procházejí důslednou fyzickou přípravou, aby byli schopni zpacifikovat agresivní jedince. V první řadě je ale snaha řešit problém asertivním jednáním a teprve v případě potřeby zasáhnout jinak.

Ostraha je školena také v poskytování první pomoci a dokáže zareagovat i v případě zdravotních potíží nakupujících nebo zaměstnanců.

Mezi úkoly fyzické ostrahy patří:

  • Prevence trestné činnosti na prodejní ploše i v dalších prostorách prodejny.
  • Ovládání a monitoring zabezpečovacích zařízení.
  • Komunikace s vedením prodejny, aktivní přístup ke zvyšování bezpečnosti.
  • Kontrola přístupových míst – okna, dveře, vjezdy.
  • Odkódování prodejny při otevření, zakódování na konci směny.
  • Asistence při předávání a transportu finanční hotovosti.
  • Provádění kontroly při vykládce zboží – kontrola zaplombování nákladu, dohled nad transportem zboží z kamionu do skladu (eliminuje se možnost trestné činnosti ze strany dodavatele).
  • Provádění kontrolních nákupů – tento krok slouží především ke kontrole toho, zda zaměstnanci dodržují nastavené předpisy a postupy.
  • Provádění namátkových kontrol nakupujících po průchodu bezpečnostními rámy – kontrolu je potřeba provádět v klidu a pokud možno mimo prostor, kde se pohybují zákazníci. V případě zjištění krádeže se kontaktuje Policie ČR.
  • Kontrola zaměstnanců – provedení namátkových kontrol při příchodu a při odchodu zaměstnanců, kontrola skříněk, osobních zavazadel a automobilů.

Ostraha může působit v uniformě, ve společenském oděvu nebo i v civilním oděvu. Je zpravidla vybavena komunikačními prostředky, může být vybavena i slzným sprejem nebo tonfou. Počet strážných se v průběhu dne může měnit podle toho, kolik nakupujících se v kterou hodinu po prodejně pohybuje. Vyšší počet strážných může být přítomen i v době, kdy dochází k vykládce zboží.

Kamerové systémy se záznamem

Nejvíce využívaným typem technologií je zabezpečení pomocí instalace kamerového systému. Ten dokáže obsáhnout celou plochu prodejny, zázemí, sklady, parkoviště, kanceláře i okolí prodejny. K obsluze kamer přitom stačí jediný pracovník. Moderní kamerové systémy dokáží upozornit na poplach tak, že na monitoru zobrazí záznam z kamery, která poplach zaznamenala. Strážní díky tomu nemusí stále sledovat záznamy ze všech kamer, což by bylo velmi náročné.

V prodejnách se využívají kamerové systémy s funkcemi:

  • detekce pohybu,
  • detekce vandalismu,
  • rozpoznání obličejů,
  • počítání osob,
  • detekce odložených a zmizelých předmětů,
  • rozpoznání spz,
  • nočního zobrazení,
  • termálního zobrazením (tento záznam může být užitečný v současné době zvýšeného výskytu onemocnění Covid-19).

Aby byly kamerové systémy užitečné nejen při detekci událostí, ale také při pozdější identifikaci pachatelů, je vhodné investovat do kvalitnějších kamer s vyšší kvalitou obrazu. Moderní kamerové systémy umožňují sledování živého záznamu v podstatě odkudkoli přes mobilní telefon nebo tablet. Přehled může mít tedy nejen ostraha, ale také manažer prodejny nebo vedoucí směny.

Bezpečnostní rámy za pokladnami

Instalace bezpečnostních rámů je v dnešní době už téměř samozřejmostí. Zboží vybavené čipy nebo nálepkami s kódy při průchodu rámem vyšle signál a rám spustí poplach. Aby k vyslání signálu nedošlo, je nutné zboží odkódovat na pokladně.

Elektronické zabezpečovací systémy (EZS/PZTS)

Při uzavření prodejny je nutné zabezpečit opuštěné prostory před vniknutím zlodějů nebo vandalů. K tomu slouží elektronické zabezpečovací systémy (nově nazývané poplachové zabezpečovací a tísňové systémy) ve formě alarmů, které fungují drátově nebo bezdrátově. Detektory mohou reagovat na pohyb, na otevření dveří nebo oken. Při spuštění poplachu odesílá ústředna oznámení na připojené mobilní telefony nebo může rovnou kontaktovat Policii ČR.

Elektronická požární signalizace (EPS)

Vybavit prostory prodejny požárními systémy je nutností. Včasná detekce vznikajícího požáru dokáže předejít vysokým finančním ztrátám i ohrožení zdraví. Kromě detekce kouře či vzrůstající teploty může elektronická požární signalizace upozornit i na únik CO2 nebo na zaplavení vodou.

Přístupové a docházkové systémy (ACS)

Díky přístupovým a docházkovým systémům získáte snadný přehled o tom, kdo se zrovna nachází v objektu a kolik zaměstnanců je aktuálně na směně. Protože tyto systémy umožňují nastavení různých uživatelských přístupů, lze nastavit zaměstnancům přístup například jen do některých prostor. Výhodou je i kompatibilita systémů se systémy používanými pro účetnictví, což velmi usnadní výplaty mezd.

Většinu systémů lze propojovat a vytvářet funkční bezpečnostní celky. V rámci většího nákupního centra lze nastavit i propojení systémů více obchodů.

Další kroky zvyšující bezpečnost

  • Cenné zboží (cigarety, dražší alkohol, elektrospotřebiče atd.) by mělo být uzamčeno v regálech a mělo by se prodávat jen na obslužných pokladnách.
  • Vhodné je provádět každodenní soupis cenného zboží a zboží, u kterého nejvíce dochází ke krádežím (cigarety, alkohol, drahá drogerie, drobná elektronika, dražší lahůdky a speciální nabídky). Je šance rychle odhalit ztráty na tomto zboží.
  • Pravidelná kontrola výrobních prostor může zamezit odcizování výrobního materiálu ze strany zaměstnanců.
  • Také pravidelná kontrola skladů je vhodným krokem k prevenci ztrát.

Komplexní zabezpečení od TOP security

To, jak bude vypadat konečný stav zabezpečení vaší prodejny, závisí na mnoha faktorech. Proto se vždy zaměřujeme na vypracování individuální nabídky, která bude odrážet vaše potřeby. Prvním krokem je vždy analýza současného zabezpečení, od které se odvíjí návrh na komplexní bezpečnostní řešení.

Galerie

Topsecurity


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice