Koronavirus se významně podepsal na stavu kriminality v roce 2020

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Rok 2020 je v mnohém výjimečný. Koronavirus a s ním spojená omezení se podepsala nejen na fungování celé společnosti, ale také na páchání trestných činů.

Pokud se ohlédneme za rokem 2020, zjistíme, že protiepidemiologická opatření měla za následek nejen zmírnění šíření koronaviru, ale také snižování kriminality napříč celou Českou republikou. Při analýze dat z veřejně dostupného zdroje Mapakriminality.cz byl už od začátku roku 2020 zaznamenán výrazný pokles trestných činů, který trval až do dubna, což nebývá obvyklé. V následujících měsících počet páchaných trestných činů opět stoupal až do července a poté začal opět významně klesat.

Oproti tomu v letech 2018 a 2019 jsme se mohli setkat s poklesem kriminality pouze v lednu a od února se křivka spáchaných trestných činů narovnala a měla po celý zbývající rok setrvalý stav. Opatření, kterými jsme si v roce 2020 prošli, sloužila tedy rovněž jako prevence kriminality.

V některých oblastech se kriminalita snížila téměř o polovinu

Počet všech spáchaných trestných činů v období leden–listopad 2019 byl 185 006 a v období leden–listopad 2020 se snížil na 156 161.

Nejvíce se dá pokles kriminality sledovat u kapesních krádeží. V lednu – listopadu 2019 bylo spácháno 8 916 kapesních krádeží, zatímco v lednu – listopadu 2020 pouhých 4 653. Snížení trestných činů sledujeme v uvedených obdobích i v dalších oblastech: krádeže vloupáním 20 088/19 199, krádeže vloupáním do bytů 1 942/1 723, krádeže vloupáním do rodinných domů 2 447/2 002, krádeže vloupáním do obchodů 1 330/1 247.

Zabezpečovací systémy i služby bezpečnostní agentury pomáhají v boji s kriminalitou

K tomu, aby se trend snižujícího se počtu páchaných trestných činů udržel i v následujících letech, můžete přispět i vy sami. Stačí, když se zaměříte na řádné zabezpečení domů a zabezpečení bytů. Zde se dobře uplatňují kamerové systémy a elektronické zabezpečovací systémy v podobě alarmů nebo přístupových systémů.

Důležitá je samozřejmě také ostraha firemních objektů, při které je vhodné využít fyzickou ostrahu a profesionální zabezpečovací systémy určené pro ostrahu objektů a majetku. V tomto směru poskytuje bezpečnostní agentura Top security provedení analýzy stávajícího zabezpečení a navržení vhodného nastavení bezpečnostních služeb za účelem maximalizace zabezpečení s ohledem na úsporu nákladů.

Galerie

Topsecurity


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice