Průmyslová špionáž se týká malých i velkých firem. Jak se bránit?

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Nelegální nebo neetické způsoby získávání dat a informací mohou být problém jak pro malé firmy, tak i pro velké společnosti.

Chránit data i citlivé informace je v konkurenčním boji více než důležité, proto se klienti TOP security mohou obrátit na naše bezpečnostní experty i v případě, že mají podezření na probíhající nekalé praktiky ve své firmě.

Co je cílem průmyslové špionáže

Při zabezpečování firem se lze setkat s průmyslovou špionáží ve formě:

  • sběru dat,
  • krádeže intelektuálního vlastnictví,
  • krádeže obchodního tajemství,
  • získání ekonomických informací,
  • získání informací o firemních klientech,
  • získání informací o marketingových plánech.

V jakých odvětvích se se špionáží setkáváme nejčastěji?

Obětí průmyslové špionáže se může stát jakákoli společnosti. Přesto se špionážní praktiky objevují zejména v průmyslových odvětvích, ve kterých dochází k výzkumu a vývoji, jako je počítačový, chemický, automobilový, letecký nebo energetický průmysl. V TOP security jsme se setkali rovněž s formou vyzvědačství v oblasti maloobchodu i ve veřejném sektoru.

Jakou podobu může mít špionáž ve vaší firmě:

  • kybernetický útok,
  • odposlouchávání,
  • podvod,
  • krádež,
  • podplacení,
  • vydírání,
  • pořizování audiovizuálních materiálů,
  • využití dotazníkových akcí,
  • vynášení výsledků jednání a podpisů smluv.

V potaz je nutné brát také hrozbu směrem od zaměstnanců. Infiltrace mezi zaměstnance, vynášení informací, reakce propuštěného nebo nespokojeného zaměstnance, odchod zaměstnance ke konkurenci, prořeknutí informací nebo dokonce vydírání – to vše jsou reálné hrozby.

VÍTE, ŽE: moderní technologie dnes dokáží vyslat laserový paprsek, který pomocí odrazu od skla může přenášet drobné vibrace způsobené hovorem, což umožňuje odposlouchávání toho, co se v místnosti děje? Rovněž při vyplňování dotazníků o firmě mnohdy prozradíte informace, které konkurence využije ve svůj prospěch.

Způsoby obrany proti špionáži

Vhodnou cestou, jak se bránit průmyslové špionáži, je definovat cíle, které mohou být ve vaší firmě napadeny a které jsou pro vás zásadní. Může se jednat o papírové, vizuální, elektronické a ústní informace. Nejde přitom pouze o data, ale také o duševní vlastnictví.

Naše bezpečnostní agentura je připravena poskytnout služby bezpečnostního specialisty, který představuje moderní přístup k řízení bezpečnosti organizace. Specialista funguje jako externí vyšetřovatel a bezpečnostní analytik.

Vytvořením analýzy rizik však zabezpečení firem nekončí. Podle analýzy je vytvořen bezpečnostní postup a aplikována potřebná opatření, mezi kterými figuruje:

  • bezpečnostní vzdělávání zaměstnanců a jejich kontrola
  • přizpůsobení fyzické ostrahy potřebám objektu
  • instalace chytrých bezpečnostních systémů (např. biometrické přístupové systémy, CCTV s technologií skenování obličejů či rozpoznání SPZ atd.)
  • plán reakcí na bezpečnostní rizika atd.
  • VÍTE, ŽE: mezi nejbezpečnější způsoby biometrické ochrany u přístupových systémů patří skenery krevního řečiště? Velmi chytrou technologií je například skener otisku a krevního řečiště prstu. Skenovat lze také celou dlaň.

Fyzická ostraha objektů, kterou sami školíme a pravidelně kontrolujeme, může upozornit na podezřelé chování nebo na zajištění vynášení předmětů či dokumentů z formy při kontrolních prohlídkách. Moderní kamerové systémy mohou zaznamenat krádež nebo pohyb osob v místech, kde nemají co dělat a rovnou vás upozorní na rizikové jednání. Přístupové systémy zvládnou omezit vstup zaměstnanců podle jejich způsobilosti.

Při zabezpečení firem v TOP security dbáme na kompletní propojení klasických způsobů zabezpečení jako je fyzická ostraha a elektronické zabezpečovací systémy i sofistikovaných způsoby ochrany ve formě služeb bezpečnostního specialisty nebo speciálně vyškolené a vycvičené skupiny, která je připravena okamžitě reagovat na krizové situace našich klientů.

Galerie

Outsourcing - bezpecnostniho - experta


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice