Poznejte moderní technologie chránící firmy i domácnosti

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Svět se čím dál více otevírá a prolíná v mnoha oblastech. Svobodný pohyb i přístup k informacím a technologiím poskytuje neomezené možnosti, ale zároveň s sebou přináší nová rizika. 

Držet krok s moderními technologiemi je nezbytné

Největší skok kupředu, v oblasti zabezpečení, udělala v posledních několika letech bezesporu technika. Zdokonalení produktů určených k zabezpečení firem i domácností, které spolu mohou kooperovat, umožňují vytvořit komplexní síť ochrany proti různým druhům potencionálních rizik.

Top security sledujeme moderní trendy a víme, že pro účinnou ochranu klientů i jejich majetku musíme být vždy o krok napřed ve využívání vyvíjejících se technologií. V Top security se v současné době využívá například modulárních střežících systémů, které v sobě zahrnují přístupové systémy, inteligentní kamerové systémy, detekční systémy (úniky výbušných a hořlavých látek atd.) a systémy pro prevenci BOZP a PO prozrazuje Pavel Mikšátko, obchodní a technický ředitel společnosti.

Mezi nejvíce využívané prostředky ochrany dnes patří hlavně inteligentní CCTV systémy s kvalitním, počítačově řízeným video dohledem i přístupové systémy s možností integrace do firemních mzdových a personálních systémů. Novinkou jsou pak drony doplňující monitoring fyzické ostrahy.

CCTV a video dohled usnadňují monitoring

Vylepšené technologie umožňující nepřetržitý video dohled jsou jednou z nejrozšířenějších způsobů zabezpečení budov. Kamerové senzory, síťová úložiště a automatizace představují značné zdokonalení monitoringu v interiérech i exteriérech. Algoritmy schopné rozpoznávat tváře, detekovat pohyb, rozpoznat vandalismus, přečíst SPZ, vystopovat rizikové chování davu nebo provést počítání osob usnadňují práci ve střežících centrech velkých i menších firem, jsou užitečné při pořádání eventů a své místo si najdou i v ochraně domácností.

Drony jsou novodobými strážci

Zajímavou možností sledování a vyhodnocování situace v exteriérech je využívání dronů. V posledních několika letech se drony rozšiřují jak mezi bezpečnostními složkami, tak mezi civilní společností. Top security v současné době pracuje na licenci pro provoz dronů, které by ráda v širším měřítku implementovala do některých druhů a způsobů střežení“ uvádí Pavel Mikšátko. V současnosti už drony využívá Policie ČR pro monitoring trestné činnosti nebo při vyhodnocování situace v nepřístupných oblastech.

Pro zabezpečení domů jsou zase vyvíjeny drony spolupracující s externími detektory pohybu umístěnými na pozemku. Ty upozorní dron na možné nebezpečí a „vyšlou“ ho prověřit, kdo se po pozemku pohybuje. Dron okamžitě odesílá živý videozáznam na připojené zařízení (PC, mobilní telefon).

Přístupové systémy poznají, kdo a kam chce vstoupit

Zabezpečení mnohých firem vyžaduje kontrolu vstupu osob do prostor společnosti. V jednotlivých domácnostech i celých bytových domech je zase nutné eliminovat vniknutí nepovolaných osob. Inteligentní přístupové systémy dnes dokonale rozpoznají, kdo je ke vstupu oprávněn a kdo ne.

Systémy fungující na základě čipů, kódů, propojení s mobilními aplikacemi, otisků prstů nebo skenů oční duhovky umožňují spolupráci s dalšími zabezpečovacími systémy. Zejména firmy ocení možnost sledování docházky zaměstnanců v rámci přihlášení a odhlášení do přístupového systému. Systémy lze také nastavit na umožnění vstupu jen na určitá místa nebo jen v určité hodiny. Mohou generovat výstupní zprávy o pohybu osob nebo zasílat upozornění na zapomenuté otevřené dveře a okna.

Software je nezbytnou součástí zabezpečení

Nezbytným partnerem inteligentní techniky je software, který sice nevidíme, ale bez něhož by byla řada systémů nefunkčních. I u nás v Top security myslíme na pokrok v tomto směru. „V Top security pracujeme na implementaci softwaru vyhodnocujícího a řešícího mimořádné události. Za zmínku stojí i zakoupení licence k softwaru a zařízení na podporu bezpečnosti při cestách do nestabilních a nebezpečných lokací po celém světě“ vysvětluje Pavel Mikšátko, kde konkrétně lze využít inovativní technologie.

I další software může zachránit mnoho společností před nepříjemnostmi.

Vidět vše a účinně chránit data

Mezi zajímavou možnost ochrany firemních dat patří software přezdívaný „chobotnice“, který umožňuje firmám spravovat veškeré bezpečnostní i logistické systémy z jednoho místa. V rámci jedné organizace obsáhne bezpečnostní systémy jako jsou kamery, přístupové systémy, alarmy, provádí preventivní dohled před rizikem podvodů a hlídá kybernetické útoky.

Jiný systém zase dokáže zachytit firemní špionáž, chrání důležitá a citlivá data, sleduje, kde jsou data uložena, jak je s nimi nakládáno a stará se o bezpečnost používaných aplikací, přes které by mohlo dojít ke zneužití dat.

IoT – důvěřuj, ale prověřuj

Internet of Things (IoT) neboli „internet věcí“ je dnes rychle se rozvíjejícím odvětvím. Síťové sdružování zařízení na jednu stranu velmi usnadňuje řízení procesů, které jsou díky propojení výkonnější a chytřejší, na druhou stranu dává prostor k celkovému napadení těchto systémů. Zabezpečení proto musí být stále sofistikovanější a v budoucnu můžeme očekávat raketový rozvoj této oblasti.

Počítačové vidění a strojové učení chrání náš majetek i zdraví

Přestože je lidský faktor zatím nepostradatelnou součástí bezpečnostních služeb, existují chvíle, kdy jsou stroje dokonalejší. Díky digitalizaci jsou poskytované autonomní dohledové služby daleko před fyzickým dohledem. Díky dokonalému obrazu jsme nyní schopni zachytit i nejmenší detaily a rozpoznat nejen trestnou činnost, ale také faktory ohrožující lidské zdraví (úniky vody, plynu, teplotní výkyvy...).

IoT v kombinaci se strojovým učením potom dává vzniknout systémům s umělou inteligencí, které se dokáží učit ze zaznamenaných dat a postupně si vytvořit soubor vlastních znalostí.

Co měl James bond a máme už i my?

Ještě před dvaceti lety jsme si nedokázali ani představit, že bychom mohli využívat technologie, které jsme tehdy znali například jen z filmů o Jamesu Bondovi. Dnes už jsou přitom některé bondovské vychytávky dávno skutečností a některé jsou i překonány.

Z filmu například známe bezplamenný zapalovač, který umožňoval zapálit si cigaretu, a přitom se neprozradit odleskem ohně. Dnes si takový zapalovač nabijete pomocí USB konektoru. Pořídit si můžete i pero s integrovaným fotoaparátem a kamerou, které dokáže zachytit i několik hodin záznamu. Pro fajnšmekry jsou vyvíjeny i rentgenové brýle, které agentovi 007 umožňovaly vidět pod ženské šaty. Tým vývojářů v jedné z předních automobilek pracuje na konceptu podobných brýlí, které by umožnily řidičům vidět, co se děje kolem jejich vozu prostřednictvím zabudovaných kamer a senzorů. A mít doma vznášedlo jako měl James Bond? Dnes už ani toto není problém.

Galerie

AdobeStock - 125449624 - 02


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice