Plané poplachy u zabezpečovacích systémů vyvolá domácí mazlíček i technická závada

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Během užívání zabezpečovacích zařízení se mohou vyskytnout plané poplachy. V takovém případě není nutné panikařit, protože příčiny se dají odhalit a eliminovat.

Není poplach jako poplach

Všeobecně označujeme všechny poplachy jako plané, i když je mezi nimi rozdíl.

  • Plané poplachy – jde o poplachy, které nezpůsobí zloděj, ale jsou vyvolány vnějšími vlivy. Může je způsobit průvan, domácí mazlíček, změna počasí nebo sám uživatel.
  • Falešné poplachy – příčinou těchto poplachů bývá technická závada.

Všeobecně bývá více planých než falešných poplachů.

Podle zkušeností Pavla Mikšátka, obchodního a technického ředitele TOP security, je hlášeno více planých poplachů v soukromých objektech než v komerčních budovách. „Nejvíce planých poplachů vzniká u zastaralých a dosluhujících systémů. Následují chalupy, kde je možný výskyt myší, pavouků atd. Na dalším místě jsou rodinné domy a nejméně planých poplachů je v bytech. Zmiňované se týkalo soukromého sektoru. V průmyslových areálech, kancelářích atd. dochází k planým poplachům ještě v menším počtu. Je to dáno vyšší investicí do technologického zařízení, obsluhou a v tomto případě i vyhodnocováním poplachů.“

Příčinou planých poplachů bývá často domácí mazlíček

Podle zkušeností víme, že příčiny planých poplachů bývají různé. „U dosluhujících a zastaralých systémů jsou to technické závady. U chalup, rodinných domů a podobně jsou příčinou domácí mazlíčci, myši a jiní hlodavci, pavouci nebo otevřená okna (průvan). U průmyslových areálů jsou to většinou technické závady u dosluhujících systémů“ uvádí Pavel Mikšátko.

Při instalaci zabezpečovacího systému zohledňujeme nejen požadavky zákazníka, ale je důležité zahrnout i prostředí, ve kterém bude zařízení fungovat.Při montáži bezpečnostního systému by měl uživatel konzultovat s montážní firmou, jak přesně bude probíhat provoz v prostoru. Firma mu pak doporučí vhodnou technologii.“

Jak lze eliminovat počet planých poplachů?

  • Pokud jsou v domácnosti zvířata, je vhodné instalovat speciální inteligentní systém, který rozpozná pohyb zvířete.
  • Průvan je velkým nepřítelem senzorů, proto vždy kontrolujte, zda jsou při aktivaci zabezpečení zavřená okna a dveře.
  • Protože poplach může vyvolat usazování prachu a tvorba pavučin, musí se čidla jednou za čas zkontrolovat a zbavit nečistot.
  • Vhodné je využít metody „cross zoning“ - křížové detekce, kdy jednu zónu hlídá více zařízení a poplach se spustí až ve chvíli, kdy na narušení zareagují dva nebo více systémů najednou.
  • Při větším přesouvání nábytku nebo rekonstrukci je možné zkonzultovat změny s technikem, který systém instaloval, a který posoudí, zda nebude nová dispozice interiéru ovlivňovat funkčnost zařízení.
  • PIR systémy mohou být ovlivněny náhlou změnou teploty v místnosti vyvolané klimatizací nebo rychlým vytopením. Neměly by proto být nasměrovány na zdroj tepelného záření.
  • Mikrovlnné detektory mohou být ovlivněny světelným zářením od zářivek nebo frekvencí vyvolanou protékáním vody ve vodovodním potrubím.
  • Technické příčiny jsou zpravidla způsobené zastaráním systému nebo jeho závadou. Proto je doporučeno jednou za rok nechat systém zkontrolovat odborným technikem, který posoudí stav zařízení.

Jak plané poplachy řešit?

Když už k nějakému planému nebo falešnému poplachu dojde, doporučuje Pavel Mikšátko spojit se s tím, kdo zabezpečení instaloval a poradit se s ním. „Je lepší zavolat montážní firmu, ta je poměrně rychle schopna závadu identifikovat, popřípadě ji opraví. Určitě bych kvůli planým poplachům na systém nezanevřel a systém nepřestal používat. Je to stejné jako s autem. Pokud mi jednou nastartuje a jednou ne, také jedu do servisu, auto neodstavím. Nezastřežený dům mě někdy může přijít i dráž než to auto.“

V TOP security ověřujeme, zda jde o skutečný nebo planý poplach způsobem, kdy nejprve kontaktujeme uživatele na domluvené telefonní číslo a prověříme, zda jde o skutečný nebo falešný poplach. U telefonátu funguje speciálně definovaný postup. Poté, dle určených manuálů vyjíždí zásahová skupina. Pokud má uživatel nainstalovaný kamerový systém a využívá pult centrální ochrany, je možné i video ověření.

Občas se stane, že nám poplach připraví nečekanou situaci. V TOP security jsme se setkali i s poněkud kuriózním případem. Nejednalo se úplně o planý poplach. Poplach v garáži rodinného domu byl oprávněný. Zloděj ukradl kolo, byl však tak opilý, že po pár metrech jízdy na kole upadl a zaklíněný v kole tam zůstal takto na silnici spát až do příjezdu Policie. Naštěstí na místě nebyl provoz, tak vše dobře dopadlo“ vzpomíná Pavel Mikšátko.

Důležitá je kvalita systémů a znalost jejich používání

Protože velká část planých poplachů vzniká také neznalostí uživatele (nesprávným používáním, zapomenutím hesla…) snažíme se o detailní seznámení našich klientů s instalovaným systémem. Používáme prověřené značky zabezpečovacích systémů, ať už jde o kamerové systémy, přístupové systémy, elektronické zabezpečovací systémy nebo elektronickou požární signalizaci.

Galerie

Topsecurity


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice