Dress code je důležitý jak při jednání s klienty, tak jako reprezentativní nástroj

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Volba pracovního oděvu je přímo závislá na tom, jak chce společnost působit na své klienty.

Protože u bezpečnostních agentur dochází v poslední době k velkému rozvoji nejen ve službách, ale také v tom, jak se jednotlivé společnosti prezentují, myslí i TOP security na to, jak její zaměstnanci vypadají.

Dress code vytváříme zvlášť pro pracovníky provozu a managementu

„Společnosti v oblasti bezpečnosti si začaly více uvědomovat, že pracovní oděv jejich zaměstnanců je odlišuje a zároveň reprezentuje,“ vysvětluje Pavel Mikšátko, obchodní a technický ředitel společnosti, proč je důležité držet krok s moderními trendy v oblasti pracovních oděvů.

Postoj společnosti vyjádřil Pavel Mikšátko i v článku pro Hospodářské noviny, který najdete ZDE.

„Dress code ve firmě je rozdělený do dvou kategorií, a to pracovníci v provozu a management. Pracovníci v provozu jsou oblečeni do předepsaných uniforem dle povahy jejich činnosti. Pracovníci managementu mají dress code rozdělený do tří úrovní.“

Dress code managementu závisí na tom, zda má pracovník naplánovanou schůzku s klientem a jaká je povaha schůzky:

  • Obchodní jednání a jednání se zákazníkem – oblek včetně kravaty – barevně povolená různorodost.
  • Provozní jednání se zákazníkem – společenské kalhoty, společenské boty, společenská košile, svetr – barevně povolená různorodost.
  • Výkon činností v kanceláři mimo klientskou zónu – dlouhé kalhoty, polokošile, svetr, sportovně-společenské boty – barevně povolená různorodost.

V letních měsících, když se teploty vyšplhají nad 28 °C, umožňujeme pracovníkům v provozu, kteří mají podle dress codu nařízeno nosit kravatu, tuto část uniformy vynechat. U pracovníků managementu je pak dovoleno při činnosti v kanceláři mimo klientskou zónu nosit během léta plátěné jednobarevné kraťasy.

Podle Pavla Mikšátka je uvolnění pravidel dress codu přínosem. „Pracovníci v managementu si uvědomují, že dodržováním dress codu a jeho různých variabilních možností reprezentují nejen firmu, ale i sami sebe. Rozdělení dress codu do tří úrovní je velkým přínosem v imagi, na které si někteří pracovníci velmi zakládají. Prospěšné je to i v tom, že pracovníci nemají pocit svázanosti a omezování.“

Od business formal se přechází k business casual

Podobně jako v Top security se k pravidlům odívání staví i další velké společnosti v České republice.  V mnohých institucích se upouští od striktního oděvu ve formě business formal, kdy je pro muže určen černý, šedý nebo modrý oblek s kravatou a polobotkami, pro ženy pak šaty zakrývající ramena nebo sukně s přiměřenou délkou doplněné o tělové punčochy a uzavřené lodičky, případně kostýmek s bílou košilí a kvalitní obuví. 

Stále častěji se jako pracovní oděv objevuje tzv. business casual dovolující větší uvolněnost. Muži mohou vynechat kravatu, košile by měla mít dlouhý rukáv, ale může být v různých barvách. Ženy mohou zvolit šaty s odhalenými rameny.

Pokud společnost povolí oblečení ve stylu smart casual, je na zaměstnanci, jaký neformální oděv zvolí. Stále by měl mít na mysli, že i přes volnost výběru by měl být elegantní a vkusný.

Hlavní je elegance a dobrý úsudek samotných zaměstnanců

Například v České spořitelně není doporučen žádný dress code, předpokládá se ale, že zaměstnanci, kteří přicházejí do kontaktu s klienty budou oblečeni pohodlně a elegantně.

V ČSOB je dress code pouze doporučen a dal by se prezentovat jako business casual.

V případě Komerční banky se rozlišují tři situace (zda má pracovník schůzku s klientem, interní jednání nebo den bez schůzek) a podle nich se volí oděv formální, méně formální nebo neformální.

Společnost Google je v oblasti pracovních oděvů velmi benevolentní – na oblečení zaměstnanců se zde nehledí.

Podobně je na tom i firma Microsoft, kde sice dress code není daný, ale očekává se, že při jednání s klientem zvolí pracovník oblečení podle povahy klienta.

Galerie

Bodyguard


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice