16 tipů na zabezpečení chat a chalup

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Podzim je dobou, kdy se řada chatařů a chalupářů loučí se svými nemovitostmi a vydává se na zimu zpět do měst. V tu chvíli jako by se zloději probudili z letního spánku. Víte, že například ve Středních Čechách bývají na podzim denně vykradeny 3-4 chaty nebo chalupy? To je celkem slušná šance, že si zloděj vyhlídne právě tu vaši.

Tyto nemovitosti bývají často umístěny v odlehlých oblastech, v lesích, na krajích měst, v menších vesnicích nebo chatařských osadách, kde mimo letní sezónu nebývá moc živo a pro zloděje je velmi jednoduché se k objektu nepozorovaně přiblížit a vloupat se dovnitř. Zloději vědí, že je jen malá šance, aby je někdo chytil přímo během akce.

Tipy, jak zlepšit bezpečnost chat a chalup

V TOP security se zabýváme nejen zabezpečováním komerčních a soukromých objektů, ale věnujeme se i zabezpečení chat a chalup. Proto víme, jak tyto objekty uhlídat před nechtěnými návštěvami.

  • Pokud chatu nebo chalupu navštívíte alespoň párkrát i mimo sezonu, nechte po sobě stopy – přesuňte viditelně některé předměty jako jsou venkovní květináče, vědra, nářadí nebo různé dekorace.
  • Pokud máte mezi sousedy někoho blízkého, kdo pobývá na chalupě i přes zimu, poproste ho, aby se občas prošel po vašem pozemku až napadne sníh. Hlavně kolem branky a vstupních dveří. Stopy ve sněhu budou jasným důkazem toho, že vaše nemovitost není úplně opuštěná, jak by se zdálo.
  • Nikdy nenechávejte na očích cennější vybavení jako jsou kola, čtyřkolky, sekačky na trávu nebo motorové pily. Vše schovávejte do kůlen nebo garáží.
  • Ukliďte žebříky, piknikové stolky, židle a lavice, které by mohly sloužit jako opora pro vstup na balkony nebo okna ve vyšších patrech.
  • Nainstalujte si kamerový systém s pohybovým čidlem. Pokud se nic nebude dít, zůstane kamera vypnutá. Záznam se natočí jen v případě, že kamera zachytí pohyb a informaci o narušení střeženého prostoru budete mít navíc okamžitě k dispozici přes mobilní telefon.
  • Pořiďte si fotopasti. Dají se instalovat jak venku na zahradě, tak vevnitř v chalupě. Venkovní fotopast může zachytit například SPZ vozidel, které se k pozemku přiblížily.
  • Nezapomeňte návštěvníky viditelně informovat, že je vaše chalupa sledována systémem kamer nebo fotopastí, i kdybyste žádné neměli nebo měli jen nefunkční atrapy. Minimálně donutíte zloděje přemýšlet nad tím, zda má cenu vystavovat se riziku odhalení.
  • Osvětlete pozemek nebo alespoň vchod pomocí světelných čidel. Světlo je pro zloděje velkým nepřítelem.
  • Opatřete okna i dveře magnetickým spínačem s alarmem, který se spustí ve chvíli, kdy dojde k otevření dveří nebo oken.
  • Pokud se zloděj rozhodne vstoupit přes okna, je dobré mít alarm detekující tříštění skla.
  • Když už se náhodou stane, že se lupič dostane do nemovitosti, mohou jeho přítomnost ohlásit i detektory pohybu.
  • Dobré zámky jsou skvělá věc. Na druhou stranu, pokud to se zámky přeženete, dáte zlodějům jasně najevo, že před nimi skrýváte něco cenného.
  • Podívejte se někdy do chalupy oknem, jako by to udělal zloděj. Hned uvidíte, jaké cennosti (televize, monitory, další elektronika) jsou hned na očích. Co půjde, schovejte mimo dohled.
  • Pro zloděje je mnohdy lákadlem alkohol. Nenechávejte viditelně vystavené lahve s alkoholem, které by lákaly k vypití.
  • U cennějšího vybavení si zaznamenejte sériová čísla. Pokud k loupeži přeci jen dojde, bude snadnější vyřídit následné řešení s pojišťovnou.
  • Připojte zabezpečovací zařízení v chatě nebo chalupě na pult centrální ostrahy u bezpečnostní agentury. Při jakémkoli incidentu se o řešení situace postará agentura a bude vás informovat, zda šlo jen o planý poplach nebo zda došlo k vloupání.

Doporučujeme nechat si veškeré bezpečnostní systémy nainstalovat od odborníka. Nejen, že budete mít jistotu, že systémy budou správně fungovat, ale mnohdy se vyhnete planým poplachům. U nás najdete prověřené zabezpečovací systémy (kamerové systémy, alarmy, přístupové systémy), které vám pomůžeme vybrat, naučíme vás je obsluhovat a budeme vám je pravidelně servisovat.

Galerie

Zabezpeceni - chaty


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice