8 tipů, podle čeho vybrat bezpečnostní kamery

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Nechcete-li se zatěžovat studováním parametrů a konkrétních modelů, obraťte se na nás, rádi pro vás připravíme moderní kamerový systém podle vašich požadavků. Poskytujeme spolehlivé produkty od prověřených značek.

V případě, že se přeci jen chcete přesvědčit, že bezpečnostní kamery pro váš komerční nebo soukromý objekt budou pracovat tak, jak chcete, máme pro vás několik tipů, podle čeho se při výběru bezpečnostních kamerových systémů řídit.

Co sledovat při výběru kamerového systému

1)   Vnitřní nebo venkovní kamery

  • Kamery pro vnitřní použití – tyto typy kamer jsou většinou velmi malé, aby je bylo možné umístit nenápadně v domácnostech, kancelářích, recepcích nebo na chodbách. Instalují se většinou ke stropům, do rohů místností nebo do výtahů. Pokud potřebujete nejen denní, ale i noční záznam, měla by být kamera vybavena režimem pro noční snímání.
  • Kamery pro venkovní použití – aby byly venkovní bezpečnostní kamery chráněny před nepřízní počasí, bývají robustnější a voděodolné. Zpravidla bývají vybaveny režimem pro noční sledování.

2)   Barevné spektrum bezpečnostních kamer

  • Kamery pro černobílý záznam – jejich použití je vhodné zejména tam, kde bývají zhoršené světelné podmínky, protože v těchto případech poskytují lepší obraz než kamery s barevným snímáním. Jinak se od jejich použití spíše upouští.
  • Kamery pro barevný záznam – během dne poskytují výborný záznam, v noci je třeba využít přísvitu. Mají nižší světelnou citlivost, ale díky barevnému spektru se budete rychleji orientovat při prohlížení záznamu.

3)   Analogový nebo digitální systém

  • Analogové bezpečnostní kamery – kamery tohoto typu se s příchodem digitálních technologií pomalu přestávají používat, zejména kvůli horší kvalitě obrazu. Aby nedošlo k jejich úpadku úplně, byly vyvinuty nové vyspělé analogové technologie TVI a CVI (neboli systémy AHD).
  • Digitální bezpečnostní kamery – známe je také pod názvem IP kamery a obraz přenáší bezdrátově. Výhodou je vysoká kvalita záznamu, rychlý přenos dat a moderní funkce jako například rozpoznávání obličejů, SPZ, počítání aut, termozáznam atd.

4)   Model kamery

  • IP kamery – spolupracují s webovým serverem (připojují se k počítačové síti) i bez něho (je nutné mít další počítač pro možnost správy). Přenos lze realizovat přes USB.
  • Bezdrátové kamery – přenos probíhá bezdrátově, pomocí vysílače. Tyto kamery mohou přenášet nejen obraz, ale také zvuk.
  • DOME kamery – kamery jsou vybaveny krytem půlkulatého tvaru, mohou se horizontálně otočit až o 360°a vertikálně až o 100°. Obraz se může přibližovat, oddalovat nebo lze měnit zaostření. K ovládání je zapotřebí počítač.
  • BULLET kamery – pro tyto kamery je charakteristický tvar válečku, bývají vybaveny odolným krytem a krytím IP66, proto jsou primárně určeny pro venkovní prostory.
  • Kamery s vodotěsným tělem – jsou určeny do prostor, kde je zvýšená vlhkost nebo se dá předpokládat kontakt s vodou (venkovní prostředí, bazény, výrobny s vlhkým provozem atd.)
  • Termokamery – poskytují zobrazení teplotního spektra. Screening teplotního spektra lze využít při monitoringu úniků tepla na potrubí, při zdravotním monitoringu osob nebo při vyhledávání ztracených osob.

5)   Stupeň rozlišení záznamu

  • Televizní řádky (TVL) – zpravidla u analogových kamer. Standardní hodnota je 400–710 TVL.
  • Pixely (Px) – označuje rozlišení pro AHD kamery, IP kamery nebo HD-SDI kamery. Obraz je složen z pixelů – obrazových bodů. Čím větší hodnota, tím je lepší rozlišení záznamu.

6)   Citlivost pro světelné podmínky

Světelná citlivost označená jednotkou „Lux“ udává, v jakých světelných podmínkách je kamera schopna pořídit kvalitní záznam. Standardní citlivost černobílých kamer se pohybuje okolo hodnoty 0,1 Lux, u barevných 0,5 – 1 Lux. Citlivější kamery pracují s hodnotami 0,001 Lux u černobílých kamer a 0,01 Lux u barevných kamer.

7)   Hodnoty objektivu

Při výběru kamery je důležité povšimnout si i hodnot objektivu. Sledujte zejména světelnost objektivu (hodnota F, čím bude menší, tím je světelnost lepší), ohniskovou vzdálenost a zoom.

8)   Praktické funkce

  • IR přísvit – LED diody vydávající světlo v infračerveném spektru zlepšují viditelnost při zhoršených světelných podmínkách a v noci.
  • Noční režim – pokud je potřeba pořizovat kvalitní záznam i v noci, volte kamery s touto funkcí a dostatečným dosahem nočního vidění.
  • Vestavný nebo externí mikrofon – umožní nahrávat zvuk.
  • Přenos záznamu online – umožňuje živé sledování záznamu.
  • Detekce pohybu – kamera začne nahrávat záznam teprve v případě zaznamenání pohybu. Citlivost na pohyb lze nastavit, aby kamery například nereagovaly na zapnutí světel nebo pohyb domácích mazlíčků.
  • Rozpoznávání obličeje – umožňuje vyhledávat osoby v davu nebo upozornit na neznámé osoby.
  • Rozpoznání SPZ – čtení poznávacích značek umožňuje sledovat pohyb vozidel a zaznamenávat ho například do evidence vozidel.

V TOP security sledujeme moderní trendy a klientům nabízíme takové kamerové systémy, které jsou výhodné pro daný typ objektu a poskytují funkce, které klient požaduje. Pracujeme s předními dodavateli, kteří garantují kvalitu svých výrobků. Kamerový systém vám nejen navrhneme, ale také nainstalujeme, naučíme vás s ním pracovat, poskytneme vám pravidelný servis i revize.

Galerie

AdobeStock - 127877837 - mala


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice