Před Vánocemi se zvyšuje počat kapesních krádeží. Jak se bránit?

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

S kapsáři máme vlastní zkušenosti. Během letní turistické sezony 2019 jsme ve spolupráci se Staroměstskou radnicí bojovali proti nenechavým kapsářům v Praze.

Předvánoční shon je dobou, kdy se tito specialisté na kapesní krádeže objevují nejvíce a mají spadeno na nepozorné návštěvníky nákupních center, na automobily zaparkované na parkovištích i na davy cestujících v hromadné dopravě.

Mezi říjnem 2018 a říjnem 2019 bylo Policii ČR nahlášeno celkem 10323 případů kapesních krádeží. Během roku bývá v průměrů hlášeno 750 kapesních krádeží za měsíc, v listopadu to ale podle veřejně dostupných policejních statistik bývá i dvojnásobek a také během prosince bývá zaznamenán vyšší počet krádeží. A to mluvíme jen o těch nahlášených. Řada dalších ve statistikách vůbec zaznamenána není.

Nepozornost se nevyplácí

Je pravidlem, že během vánočních nákupů lidé zapomínají na to, že batohy na zádech, kabelky odložené v nákupních vozících i peněženky a mobilní telefony nedbale zasunuté v zadní kapse kalhot jsou snadným terčem, stejně tak jako automobily na rozlehlých parkovištích, ve kterých jsou ponechané nákupy.

Na pozoru by se měli mít především starší lidé a děti, u kterých se dá očekávat roztržitost a snadno se nechají rozptýlit. Pozor by si měli dávat samozřejmě všichni.

Ve chvíli, kdy si vás zloděj vytipuje jako snadnou kořist, nemáte v podstatě šanci zachytit jeho akci. Organizované skupiny jsou sehrané a během pár vteřin vaše peněženka nebo kabelka změní majitele klidně i několikrát.

Aby byl takovýto zloděj dopaden, musí být chycen při činu nebo musí spáchat krádež tam, kde je instalován dobrý kamerový systém. Také bystré oči fyzické ostrahy mohou leckdy podobné skupiny zlodějů odhalit.

Každopádně je vždy lepší s podobnou situací počítat a nedat kapsářům vůbec šanci.

Buďte ve střehu a hlídejte si finance, doklady i nákupy

  • Noste peněženku i mobily vždy bezpečně skryté – ženy na dně kabelek, muži v náprsních kapsách nebo uzavíratelných kapsách kalhot.
  • Peníze noste rozdělené na více menších částek a ty mějte bezpečně uloženy na různých místech.
  • Nenoste dohromady peníze a doklady. Vždy je noste odděleně.
  • Pokud můžete nenoste s sebou větší finanční hotovost, ale raději plaťte bezhotovostně.
  • Noste takovou kabelku, která má, pokud možno, více způsobů uzavírání (např. zip a přes něj krytí s přezkou, dvojitý zip, zip a cvočky, šněrování atd.).
  • Batohy nenoste na zádech, kde je nemáte pod kontrolou. Zloději si mohou snadno stoupnout za vás a nepozorovaně se do batohu dostat.
  • Bezpečnostní PIN k platební kartě si nenechávejte poznačený u karty, ale pokud je to nutné, poznamenejte si ho někde mimo (do notýsku, který nosíte odděleně, do mobilu nebo na papírek ukrytý v náprsní kapse).
  • Nenechávejte kabelky, batohy ani nakoupené zboží bez dozoru v nákupních košících. Vždy mějte své věci pod stálou kontrolou, nejlépe přímo u sebe.
  • Při cestě MHD nebo v tlačenici si kontrolujte kabelky, batohy i kapsy. Kapsáři umí skvěle využít nepozornosti při vystupování a nastupování nebo při stání ve frontách.
  • Buďte opatrní i ve chvíli, kdy vás někdo žádá o rozměnění peněz, o ukázání trasy nebo o jinou radu. Jeden ze členů organizované skupiny vás může rozptýlit a druhý využije nepozornosti ke krádeži.
  • Již nakoupené zboží neodkládejte viditelně do vozidel, pokud se budete ještě vzdalovat.
  • Pokud už se stane, že vás někdo okrade, nahlaste vše ostraze. Odcizené bankovní karty nechte okamžitě zablokovat.

Galerie

AdobeStock - 72685167


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice