Nabídka bezpečnostních alarmů pro ostrahu komerčních objektů je široká

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Nezáleží na tom, zda vaše firma představuje velký komerční objekt s několika budovami, rozlehlý areál nebo jde o malou soukromou firmu. Ve všech případech je vhodné k ostraze objektů a majetku využít bezpečnostní alarmy, které mohou varovat před vniknutím zlodějů nebo před živelními pohromami.

Výhody elektronického zabezpečení objektů pomocí alarmů

1. Ostraha objektu proti zlodějům a vandalům je zajištěna 24/7.

2. Alarmy působí jako prevence – zloděj si rozmyslí, zda vyloupit objekt, který je chráněn zabezpečovacím systémem.

3. Instalace je rychlá a snadná.

4. Možnost přemístění alarmů – můžete si vybrat drátový nebo bezdrátový alarm. U drátového máte jistotu, že se nikdy nevybije baterie.
U bezdrátového alarmu můžete zařízení jednoduše přemístit podle potřeby, ale musíte hlídat stav baterií.

5. Obsluha alarmu bývá jednoduchá.

6. Rozmanitost funkcí – alarmy nemusí jen detekovat pohyb. Firmu může chránit dveřní alarm, okenní alarm, plynový hlásič nebo detektor kouře.

7. Možnost kombinace s dalšími zabezpečovacími systémy – přístupovými systémy, kamerovými systémy.

8. Možnost připojení na pult centrální ochrany.

Aby byla ostraha objektů a majetku co nejvyšší, v TOP security doporučujeme našim klientům v řadě případů kombinovat chytré zabezpečovací systémy s fyzickou ostrahou. Samotné systémy poskytují včasné varování, ale jen fyzická ostraha dokáže na místě zadržet pachatele nebo vyřešit situaci, která byla podnětem ke vzniku poplachu.

Způsob vyhlášení poplachu

Ve chvíli, kdy alarm spustí poplach, může dojít k upozornění na vniknutí několika způsoby:

  • akustickým signálem – siréna,
  • optickým signálem – světelné sirény,
  • pomocí automatického telefonního hlásiče,
  • přes GSM bránu,
  • prostřednictvím internetu,
  • upozorněním hlídky připojeného PCO.

Typy alarmů a jejich funkce

Magnetické kontaktní detektory

Typicky se jedná o dveřní nebo okenní alarmy s magnetem. Ve chvíli otevření oken, dveří nebo technických otvorů dojde k vyvolání poplachu. Tyto alarmy jsou velmi jednoduché, levné a snadné na instalaci.

Detektory rozbití skla

Detektor tříštění skla může být vhodným doplňkem dveřního nebo okenního alarmu. Může jít o akustické detektory, které se umisťují do blízkosti okenních nebo dveřních skel a zaznamenávají frekvence typické pro rozbíjení skla. Nebo druhou možností jsou detektory umisťované přímo na skleněné tabule. Tyto detektory snímají otřesy a poplach spustí ve chvíli, kdy zaznamenají frekvenci rázu při rozbíjení skla.

Detektory kouře, tepla a CO2

Elektronická požární signalizace by neměla chybět v žádné budově. Detektory zaznamenávající přítomnost kouře, vznik tepla nebo únik oxidu uhličitého mohou včas varovat před nebezpečím a zachránit nejen životy, ale také majetek.

Pohybový alarm

Senzory pohybu využívají různé technologie k detekci pohybu. Pohybové čidlo s alarmem může využívat infračervené světlo, ultrazvuky, vibrace nebo kontakt. Aby se snížila míra planých poplachů, mohou se kombinovat dvě nebo více metod nutných ke spuštění poplachu. Detektor pohybu s alarmem je běžnou součástí zabezpečovacích systémů. 

Pasivní infračervené detektory

Tyto detektory reagují na náhlé změny teplot v prostředí. Standardně detektor snímá teplotu v místnosti. Pokud před detektorem projde osoba, detektor zaznamená teplotu lidského těla a po průchodu opětovné navrácení k teplotě místnosti, což je znamení, že byl prostor narušen a dojde ke spuštění poplachu. Tyto alarmy mohou snímat plochu v různých úhlech, maximálně v úhlu 360°.

Infrazvukové detektory

Detektory zaznamenávající infrazvuky jsou citlivé na zvukové vlny s frekvencí pod 20 Hz. Infrazvukový detektor odhalí zvuky a otřesy vyvolané otevíráním oken či dveří, používání nástrojů k násilnému vniknutí do objektu i zvuky vyvolané tlakem na předměty (např. snaha otevřít zamčené dveře). Tyto detektory mají za úkol spustit alarm pokud možno ještě předtím, než se někdo do objektu vloupá.

Ultrazvukové detektory

Naopak na bázi ultrazvuků pracují detektory citlivé na zvuky o frekvenci 15–75 kHz. Tento typ detektoru vysílá ultrazvukový signál, který se odráží od okolí a je přijímán zpět. Pokud dojde k pohybu směrem k nebo od detektoru, je toto vyhodnoceno jako narušení prostoru. Tyto detektory se dnes už moc nevyužívají.

Kompaktní sledovací radary

Jde o zařízení pracující s vysíláním a přijímáním mikrovln. Dokáže zaznamenat přesné umístění osob v rozsáhlých oblastech, a to pak přenést pomocí GPS do mapy. Zařízení tohoto typu se používají především při ochraně elektráren, elektrických rozvoden, přehrad nebo mostů.

Elektromechanické senzory

Hlavním účelem těchto zařízení je upozornění na útok nebo poškození konstrukce. Senzory se montují na pevné bariéry, kde zachycují vibrace a pohyb nestabilních částí konstrukce. Typicky se tyto senzory připevňují na ploty. Výhodou je snadná instalace, ale riziko představuje neschopnost systému rozlišit pohyb konstrukce v důsledku např. přelézání plotu osobou a v důsledku poryvu větru.

Elektrostatické pole

Díky bezdotykovému snímání elektrostatického pole dokáže tento systém vyhodnotit narušení v rozsáhlých oblastech, a to i ve výškách do 6 metrů. Systém vyhodnocuje tři proměnné – změnu hmotnosti, změnu pohybu a dobu setrvání ve sledovaném prostoru. Pokud systém vyhodnotí všechny tři proměnné současně, vyhlásí poplach.

Mikrofonické systémy

U těchto systémů jsou koaxiální nebo elektromagnetické kabely senzorů připevněny na ploty a zaznamenávají snahu přeřezat nebo přestřihnout plot či plot přelézt. Specializované systémy mohou být instalovány i pod zem a mohou reagovat na vibrace nebo různé frekvence zvuku. Aby se předcházelo planým poplachům, lze nastavit citlivost senzorů.

Nechte si s výběrem vhodného alarmu poradit od specialistů

Pro ochranu objektů a areálů lze využít i řadu dalších specializovaných systémů. S výběrem nejvhodnějšího způsobu zabezpečení objektu pomocí alarmu se neváhejte obrátit na naše odborníky, kteří dokáží zhodnotit stávající zabezpečení a navrhnou ideální řešení s ohledem na vaše potřeby. Součástí našich služeb je nejen návrh a montáž bezpečnostních alarmů, ale také jejich servis a pravidelné revize.

Galerie

Topsecurity


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice