Nové technologie pro nebezpečnou dobu

Válka na Ukrajině, zahájená 24. února 2022 vpádem vojsk Ruské federace, je první válkou, která se odehrává nejen v přímém přenosu, ale zároveň umožňuje zapojení doslova libovolným aktérům-dobrovolníkům. V tomto případě nemyslíme vstup do ukrajinské cizinecké legie, ale armádu internetových vyšetřovatelů, kteří v reálném čase analyzují extrémní množství dat, geolokalizují události a vyhodnocují získaná data, včetně snímků z komerčních satelitů. Pomáhají tak způsobem, který byl před několika lety nemyslitelný a vyhrazený speciálním vládním složkám.

Stopování digitálního obrazu na neindexovaných webech

Proliferace zpravodajského know-how a technologií je pro dnešní dobu charakteristická. Jedním z takových produktů je například program DarkTracer, vyvíjený singapurskou společností NSHC. Program, umožňující vztahovou analýzu mezi subjekty, navíc dovede stopovat digitální obsah na takzvaném neindexovaném webu (hlubinném i tzv. temném) a hledáním vazeb na IP adresy povrchového webu odhalovat skryté vazby nebo nepřátelské úmysly, což má nedocenitelný dopad např. při boji proti ransomware nebo stopování kryptoměnových transakcí.

Sledování pohybu na mapě pomocí mobilního telefonu

Program EMDYN belgické společnosti Emerging Dynamics stopuje datové body, které vznikají sdílením dat mobilních telefonů s aplikacemi třetích stran. Platforma tak nezná identitu konkrétního uživatele, ani telefonní číslo, ale umožňuje (když je telefon zapnutý) vysledovat jeho pohyb na mapě právě na základě datové stopy. Podobná technologie hrála roli při odhadování přesného data a času invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Platformu EMDYN je tak možné nasadit v případě odhalování a vyšetřování trestné činnosti i v korporátním prostředí. Jestliže je možné sledovat datový bod, následnou analýzou historické stopy lze s velkou pravděpodobností přisoudit bodu takové vlastnosti, které povedou k získání odpovídajícího obrazu identity pachatele.

Obě technologie, tedy DarkTracer i EMDYN, jsme schopni na základě kontaktů a exkluzivního partnerství připraveni zájemcům z řad svých klientů zprostředkovat.

Galerie

Nové technologie pro nebezpečnou dobu


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice