Světová kyberbezpečnost v kontextu současnosti

Válka na Ukrajině představuje bezprecedentní narušení systému evropské ale i světové bezpečnosti za posledních 80 let a její dlouhodobé dopady nejen geopolitického charakteru ale i v souvislosti s podnikáním budou zřejmě nedozírné. Přitom platí, že dnes nejsme zdaleka schopni všechny důsledky dohlédnout.

Kybernetická bezpečnost vyžaduje aktivní přístup IT firem

Z pohledu kybernetické bezpečnosti se indikátory působení nepřátelských aktérů v kyberprostoru objevily ještě předtím, než došlo k prvním výstřelům rusko-ukrajinské války. A to potvrzuje sledovaný trend, kdy aktivita v digitálním prostředí je neodmyslitelnou součástí moderního válčení a samotné kyberútoky různé intenzity vlastnímu zahájení kinetických operací předchází.

Hybridní charakter současných vojenských operací znamená, že cílem jsou nejen vojenské cíle. Zaměření nepřítele na kritickou infrastrukturu s dopadem na civilní sektor, řízené úniky citlivých dat a osobních údajů míří také na firmy a cíl zůstává stejný: zvýrazňováním dělících linií ve společnosti, zaséváním obav a působením s cílem přivodit kolaps systému podlamovat vůli a politickou jednotu protivníka. 

Pochopitelně tak v souvislosti s válkou na Ukrajině bylo možné zaznamenat zvýšený výskyt tzv. DDOS útoků, ale i sofistikovanějších hackerských aktivit. Do hry vstupují i nestátní aktéři (Anonymous) a v souvislosti s odpovědí evropských a západních zemí jsme zaznamenali také aktivní přístup řady IT firem. Některé deklarovaly blokování IP adres nebo přístupů z ruských domén na své systémy, popřípadě využití datových služeb či zpřístupnění aktualizací klientům z Ruské federace rovnou odepřely. Jde o logický krok, zároveň lze konstatovat, že ze sebe takové firmy mohou vytvářet terč naopak pro ruské nebo Kremlu spřízněné hackery.

Války na Ukrajině ale zneužijí i "běžní" kyberzločinci, jejichž motivací je finanční prospěch. To je dobré mít na paměti v souvislosti se zvýšeným výskytem řetězových mailů, které vyzývají k podpoře Ukrajiny, stejně jako v souvislosti s různými crowdfundingovými aktivitami a charitativními sbírkami. 

Kryptoměny

Kryptoměny hrají v současné válce zcela zásadní úlohu a již se objevily komentáře, které současné dění na Ukrajině v širších souvislostech označily za "první světovou krypto-válku." V hrubých číslech jen kampaně v posledních dnech shromáždily v kryptoaktivech miliony na podporu nevládních organizací, které zajišťují humanitární pomoc pro Ukrajinu.

Lze čekat, že obyvatelé válkou zasažené země se v případech, kdy bankomaty přestanou vydávat hotovost, začnou obracet k bitcoinu. Odborníci však zároveň předpokládají, že představitelé Ruské federace se ke kryptoměnám obrátí jako ke způsobu, jak obejít ekonomické sankce, byť v případě decentralizované platformy je otázkou, nakolik může být efektivním nástrojem v rukou silné autoritativní vlády.

Galerie

Světová kyberbezpečnost v kontextu současnosti


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice