Vliv technologických trendů na bezpečnostní sektor v roce 2022

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

V minulých letech jsme byli postaveni před řadu výzev, které vedly k technologickému pokroku nejen v security segmentu, ale v celkovém propojení inovativních prvků chytré společnosti s běžnými činnostmi v reálném světě. Dá se předpokládat, že v roce 2022 se budou technologické trendy dále rozvíjet a vstupovat do všech částí bezpečnostního sektoru. 

Vzhledem k tomu, že společnost čím dál více pracuje s daty, je v globální rovině hlavní především jistota, že tato data jsou v bezpečí a nejsou zneužita. Nemusí se nutně jednat o data získaná přímo od osob, ale také o data, se kterými pracují bezpečnostní systémy, cloudová úložiště, servery i umělé inteligence. Aby bylo možné zachovat víru v přínos moderních technologií, je nutné budovat důvěru ve vztazích a s tou nadále pracovat tak, že budovaný technologický ekosystém, do kterého se promítají nové trendy, bude důvěryhodný. Zároveň se musí počítat s prolínáním udržitelnosti ve všech směrech - od vývoje, přes výrobu až po samotný provoz koncových zařízení.

Pojďme si představit 6 hlavních technologických trendů, se kterými se budeme v roce 2022 setkávat.

1) Propojení hybridních prostředí bude standardem

Koncový uživatel už dnes nevnímá technologickou architekturu jako rozmanité systémy, protože z jeho pohledu je vše propojeno a smazává se rozdíl mezi tím, zda procesy probíhají v cloudovém prostředí nebo na serverech. Tzv. hybridní architektura bude postupně využívána u většiny dohledových řešení.

2) Zero Trust sítě jako odpověď na rozvoj digitalizace

Tzv. Zero Trust sítě (sítě s nulovou důvěrou) pracující na základě přístupu pomocí jednotlivých identit, kdy je komunikace zabezpečená nezávisle na místu v síti, jsou odpovědí na stále se zvětšující potřebu práce z domova i z dalších segregovaných připojení. Jedná se především o důsledek pandemie Covid-19 a kladení důrazu na flexibilitu. Pro zákaznické sítě bude samozřejmostí využití firmwaru, šifrování, zabezpečování identit, provádění pravidelných aktualizací i hloubkové zabezpečení spouštění zařízení.

3) Autenticita a důkaz pravosti

Bezpečná práce s videozáznamy vyžaduje zajištění pravosti veškerých nahrávek, díky čemuž lze ověřit autenticitu záznamu. Jde především o situace, kdy je zpochybňována pravost nahrávky a existuje možnost manipulace s videozáznamem, kterou je díky sofistikovaným postupům stále těžší odhalit. Vývoj digitálního podpisu, který bude přidáván do každého snímku v okamžiku jeho pořízení, přináší záruku pravosti záznamu.

4) Umělá inteligence - silný a bezpečný hráč na poli moderních technologií

Rozvoj technologií je nevyhnutelný a je otázkou, zda tento rozvoj omezovat nebo se raději vydat cestou regulace samotného použití. V případě videodohledu je umělá inteligence (AI) významnou součástí napomáhající při vylepšování funkcí a tím pádem i zvyšování využitelnosti v dalších oblastech, pro které dosud kamerové systémy nenašly uplatnění. Při etickém a kontrolovaném využití AI se otevírají další možnosti rozvoje videodohledu i dalších technologií.

5) Překážky nejsou brzdou, ale potencionálním hnacím motorem

Pandemie Covid-19 společnost v mnoha směrech zabrzdila, ale naopak nám ukázala nové směry, kterými se lze vydat. Ustálené procesy prošly pomyslnou evolucí a v řadě společností se vybudovaly inovativní postupy, technologie i koncové výrobky, které jsou optimalizované na nové situace, kterým jsme vystaveni. Implementace nových potřeb se samozřejmě promítá i do bezpečnostního sektoru, který dal vzniknout například systémům, které identifikují nemocné osoby (měření teploty na dálku), fungují bezkontaktně (e-recepční, přenos na dálku) apod.

6) 5G v soukromých sítích

Zvyšování výkonu sítí ve formě 5G standardu se v současnosti orientuje především na spotřebitelské prostředí, ale do budoucna lze spatřovat zajímavou cestu ve směřování 5G do soukromého sektoru v případě rozsáhlejších business prostředí, které je segmentováno do více lokalit. Videodohled a zejména kybernetická bezpečnost by s využitím 5G mohla přinést pro velké korporace vnitropodnikové výhody.


V TOP security jsme stále otevřeni novým výzvám, přizpůsobujeme se aktuálním situacím a spolupracujeme se zahraničními partnery, díky kterým máme možnost sledovat vývoj technologií a trendů i v jiných částech světa. Nabyté poznatky poté uplatňujeme ve vlastních projektech a snažíme se je promítat do nabízených služeb.

Galerie

Vliv technologických trendů na bezpečnostní sektor v roce 2022


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice