Moderní systémy s detekcí zbraní předcházejí hrozbám

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Vědět o zbrani dřív, než ji pachatel použije může zachránit řadu životů. Technologie pro odhalování skrytých zbraní jsou již realitou.

Stále větší potřeba ochrany měkkých cílů, snaha zefektivnit rychlost reakce na nebezpečí i potřeba minimalizovat omezení spojená se stávajícími detekčními postupy vedla k vývoji kamerových systémů s chytrou detekcí zbraní.

Systémy mohou vyhledat zbraň i u lidí v pohybu

Nejmodernější softwary jsou navrhovány tak, aby dokázaly identifikovat potencionálního útočníka ještě předtím, než dojde k samotnému použití zbraně. „Tyto systémy dokonce dokáží vyhledat zbraň i u lidí v pohybu. Není tedy nutné osoby nijak zastavovat nebo korigovat dav procházejících lidí,“ říká Pavel Mikšátko, obchodní a technický ředitel TOP security a dodává, že „díky tomu je možné řešit hrozící násilné činy nejen na veřejných místech, jako jsou letiště, nemocnice, sportovní a společenské akce nebo městské oblasti s velkou koncentrací osob, ale také lze tímto způsobem zabezpečit školy, pracoviště nebo kulturní památky.“

Systémy pro detekci zbraní řeší otázku, kterou si často kladou bezpečnostní manažeři při kulturních a sportovních akcí i na místech, kde se tvoří davy – zda vsadit na vyšší zabezpečení spojené s omezením návštěvníků nebo provádět detailnější prohlídky, které ale řadu lidí omezují. Valná většina osob nebezpečí nepředstavuje a je tedy potřeba odhalit ty jedince, kteří mohou být hrozbou.

Detekce zbraní 3x jinak

Vývoj systémů pro detekci zbraní jde kupředu raketovým tempem a nejnovější technologie procházejí fázemi testování a postupně se dostávají do praxe.

1 - Detekce zbraní z různých materiálů

Technologie Hexwave od společnosti Liberty Defense kombinuje strojové učení a počítačové vidění s radarovými anténami. „Systém dokáže odhalit ukrytou zbraň ať už je z jakéhokoli materiálu. Dokáže detekovat i vnášení anomálií, tedy předmětů neobvyklých tvarů pro dané místo“ uvádí Pavel Mikšátko. S pomocí technologie Hexwave lze odhalit kulky, výbušniny i součásti rozložených zbraní. Dokáže také rozlišit, zda jde o zbraň kovovou nebo plastovou. Díky tomu lze odhalit i součásti zbraní vytištěné pomocí 3D tiskáren, které by klasické detektory kovů neidentifikovaly.

2 - Rozpoznání zbraní od osobních předmětů

Vyvinut byl také systém Evolv Express ™ společnosti Evolv Technology, který představuje no-stop systém pro detekci zbraní se schopností automatického screeningu procházejících skupin lidí. Systém automaticky rozlišuje zbraně a osobní věci a umožňuje prověření až 60 osob za minutu. „Toto množství představuje 10x rychlejší způsob kontroly než standartní způsoby kontrol pomocí bezpečnostních detekčních rámů a skenerů. Lidé nejsou nijak omezeni v nutnosti odkládání osobních věcí, mohou být kontrolování za pohybu a bezpečnostní pracovníci jsou v reálném čase upozorněni na potencionální hrozbu, na kterou mohou aktivně reagovat“ hodnotí Pavel Mikšátko výhody technologie.

3 - Detekce zbraní a rozpoznání obličejů

Technologií, která je testována v České republice, je speciální kamerový systém vybavený systémem od společnosti Quantasoft, který využívá sofistikované algoritmy hlubokých neuronových sítí. Veškerá komunikace systému probíhá online v reálném čase a je tak eliminována jakákoli nežádoucí prodleva. Technologie je schopna rozpoznat zbraň již v okamžiku, kdy ji pachatel vytahuje. Kromě toho je systém schopný rozpoznávat obličeje, a to dokonce i ty, které jsou skryté pod rouškou. Kromě rozpoznávání hrozeb je možné systém nastavit tak, aby případného pachatele „uvěznil“ v prostoru tak, že například zastaví výtah nebo zamkne zámky dveří v místě, kde se pachatel nachází.

Využití detekce zbraní v TOP security

V agentuře TOP security víme, že technologický náskok je nezbytný. Proto jsme schopni poskytnout klientům moderní systémy pro detekci zbraní na míru jejich potřeb.

Vedle drátových a bezdrátových kamerových systémů s pokročilými funkcemi a bezpečnostních rámů a detektorů jsou systémy pro detekci zbraní dalším krokem, jak poskytnout maximální ochranu na místech, kde jsou měkké cíle vystaveny potencionálním hrozbám v podobě střelných i dalších zbraní.

Galerie

Topsecurity


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice