Profesní kvalifikace Strážný

Článek pro vás připravil:

Václav Pasák

Regionální ředitel

pasak@topsecurity.cz | +420 724 895 855

Pan Pasák působí ve společnosti TOP security od 1. 12. 2013 v oblasti vyššího managementu, nyní ve funkci regionálního ředitele.
Více informací >

Bezpečnostní agentura se bez strážných neobejde. Představa, že povolání strážného může vykonávat kdokoli, je ale mylná.

Zákonné povinnosti a předpoklady pro výkon strážní služby

K tomu, abyste mohli vykonávat povolání strážného, musíte splnit především zákonem dané povinnosti. 

Profesní kvalifikace strážný 68-008-E

Pro povolání strážného je nutné splnit kvalifikační standard neboli profesní kvalifikaci Strážný (kód kvalifikace je 68-008-E). Tato kvalifikace – někdy nazývaná jako „certifikát strážný“ - dokládá odbornou způsobilost k vykonávání činností zajišťujících ostrahu majetku, osob a zájmů.

Bezpečnostní agentura je povinna si ověřovat nebo se přímo postarat o to, aby její zaměstnanci disponovali touto profesní kvalifikací. V TOP security zajišťujeme povinnou kvalifikaci strážných pro všechny zaměstnance. Jsme také schopni poskytnout zajištění této kvalifikace i pro některé ostatní subjekty.

Profesní kvalifikaci je možné užívat buď získáním kvalifikačního standardu formou zkoušky profesní kvalifikace Strážný v přítomnosti autorizované osoby nebo prokázáním dosaženého vzdělání, které může kvalifikaci nahradit. Jedná se o dosažené vysokoškolské vzdělání, vyšší odborné vzdělání v právnickém, bezpečnostním nebo podobně zaměřeném oboru, případně střední vzdělání zakončené maturitní zkouškou v bezpečnostním nebo právním oboru.

Ostatní profesní kvalifikace

Kromě profese strážného existují v oblasti poskytování bezpečnostních služeb i další profesní zaměření – bezpečnostní konzultant, bezpečnostní referent, pracovník dohledového centra, pracovník osobní ochrany, pracovník ostrahy veřejných akcí, pracovník ostrahy v obchodě a službách, pracovník převozu finanční hotovosti, pracovník výjezdové skupiny nebo psovod bezpečnostní služby. Všechny jmenované profese vyžadují splnění příslušné profesní kvalifikace.

Další školení – BOZP, PO, první pomoc

V TOP security považujeme za samozřejmost, že naše pracovníky školíme i v řadě dalších činností, protože jedině kvalitně proškolený pracovník je schopný zajistit kompletní bezpečnost a v případě potřeby také poskytnout pomoc. Proto jsou naším standardem u všech zaměstnanců školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a požární ochrany (PO). U vybraných zaměstnanců a v případě určitých střežených objektů realizujeme také školení první pomoci.

Fyzická a psychická odolnost také hraje svou roli

Získané kvalifikace ale nemusí stačit. Samotné povolání je často psychicky i fyzicky náročné. Zásahy vyžadují pohotové, ale zároveň vyrovnané jednání, asertivní přístup a dobré komunikační schopnosti. Také fyzická zdatnost je velmi důležitá, protože už samotný fyzický vzhled může působit jako preventivní odstrašující prvek. Strážný fyzické ostrahy, který je robustní a působí sebevědomě, je dobrým odstrašujícím elementem. I tyto předpoklady je proto vhodné brát v potaz.

Bezpečnostní agentura se o své zaměstnance musí umět dobře postarat

Za každou bezpečnostní agenturu hovoří především práce jejích strážných. U řady agentur se můžete setkat se strážnými, kteří jsou najímáni a nejsou tedy součástí týmu, což snižuje kvalitu fyzické ostrahy. TOP security si zakládá na tom, že školí a zaměstnává pouze vlastní zaměstnance, kteří jsou plnohodnotnou součástí celé naší společnosti.

Naši zaměstnanci se:

  • orientují v právních předpisech potřebných pro výkon bezpečnostní služby, 
  • jsou vyškoleni pro ovládání elektronických zabezpečovacích systémů,
  • dokáží chránit majetek i zdraví osob,
  • efektivně zasahují v případě narušení bezpečnosti,
  • vědí, že jejich činnost reprezentuje nejen naši bezpečnostní agenturu, ale také klienta, který využívá našich služeb.

Zaměstnanci jsou pro nás důležití, a proto je na výkon služby vždy dobře připravíme, ale také víme, že jsou to především lidé a jsme připraveni vždy vyslechnout také jejich potřeby.

Galerie

1 2 3


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice