Tipy na zabezpečení a ostrahu areálu solární elektrárny

Rozmach solární energie s sebou nese otázku, jak se postavit k zabezpečení areálů se solárními panely. Poradíme vám.

Zabezpečení areálů, kde jsou rozmístěny solární panely, nás staví před otázku, jak ochránit celý areál tak, abychom se o pachateli dozvěděli ještě předtím, než vstoupí na pozemek a začne páchat škody. Vzhledem k tomu, že většina areálů (nejen těch se solární elektrárnou) je umístěna mimo obvyklé provozní oblasti a jsou rozlehlé, je potřeba zvolit správný systém zabezpečení.

Co se týče solárních elektráren, představují tyto instalace velká lákadla pro zloděje zaměřující se na měděné rozvody, hliník, střídače nebo dokonce na celé solární panely. Se stále se zvyšujícím nátlakem na využívání solární energie může být otázka zabezpečení solárních elektráren čím dál ožehavějším tématem.

Pokud se i vy bojíte o bezpečnost své solární elektrárny (ať už malé nebo větší), svěřte nám vypracování projektu zabezpečení. Vezmeme v úvahu všechna bezpečnostní rizika, provedeme analýzu a navrhneme účinné a funkční řešení.

Elektronické zabezpečovací systémy pro areály

Perimetrické systémy

Základem zabezpečení rozsáhlejších areálů jsou perimetrické zabezpečovací systémy. Poskytnou včasnou detekci pokusu o vniknutí do areálu a zalarmují ostrahu, která může neprodleně zasáhnout.

Perimetrický systém se zpravidla skládá z plotové ochrany, která je kombinována s bezpečnostními čidly a senzory (plotové senzory, vibrační senzory, torzní senzory, mikrofonní a optické kabely), alarmy a kamerovým systémem schopným reagovat na narušení obvodové ochrany. V případě instalace poplachových detektorů je možné narušitele odradit ještě předtím, než vůbec překoná perimetrickou ochranu.

Kamerové systémy

Samozřejmostí je instalace pokročilých kamerových systémů, které nabízejí funkce jako je sledování narušení určeného prostoru, noční vidění, termozobrazení, možnost ukládání záznamu, detekce vandalismu atd. Kamerové systémy se napojují na bezpečnostní plotové senzory a následně na pult centrální ochrany. Díky pokročilým schopnostem videoanalýzy a modernímu bezpečnostnímu softwaru jsou kamerové systémy chytrým nástrojem bezpečnosti. U nejmodernějších systémů lze využít schopnost učení a adaptace na nové situace.

Přístupové systémy

Areály solárních elektráren je vhodné opatřit přístupovými systémy fungujícími na základě pinů, bezpečnostních karet nebo biometrických údajů. Díky tomu bude zabezpečení FVE z hlediska vstupu na vysoké úrovni.

Veškeré elektronické zabezpečovací systémy pak komunikují s ústřednou, která vyhodnocuje poplachy, spouští alarm a posílá signál do vzdáleného monitorovacího centra nebo na připojené mobilní telefony. 

Fyzická ostraha areálu

U areálů, jehož součástí nejsou provozní budovy, se fyzická ostraha využívá minimálně. Mnohem efektivněji se zapojují jiné typy ostrahy areálů.

Fyzická ostraha areálu může mít formu:

  • Stálé fyzické ostrahy: strážní mohou být v areálu přítomni 24 h/7 dní v týdnu, ale je nutné, aby měli k dispozici zázemí, ve kterém budou moci monitorovat bezpečností systémy. Ostraha může provádět pravidelné i namátkové kontroly areálu.
  • Patrolovací hlídky: v tomto případě je areál kontrolován v pravidelných nebo náhodných intervalech výjezdovou skupinou. V případě poplachu jsou strážní schopni okamžitě vyrazit k zásahu.
  • Připojení na PCO - pult centrální ochrany: monitoring areálu se provádí vzdáleně pomocí EZS a kamerových systémů. Pokud systémy spustí poplach, je v dohledovém centru vyhodnocen a pokud nejde o planý poplach, je na místo vyslána hlídka.

K nejmodernějším způsobům sledování perimetru areálu slouží drony, k jejichž obsluze stačí pouze jedna osoba. Díky tomu může hlídka s dronem obsáhnout rozlehlou plochu, aniž by musela provádět osobní kontrolu. Pomocí dronů lze provádět monitoring během dne i v noci.

Kombinací různých bezpečnostních opatření a postupů se dá vytvořit funkční celek, který je připraven na různé situace. Nastavení bezpečnostních postupů pak pomůže ve chvíli, kdy opravdu dojde k narušení areálu a je nutné zasáhnout. Vše směřuje k minimalizaci škod způsobených vandalismem nebo krádeží.

Galerie

Tipy na zabezpečení a ostrahu areálu solární elektrárny


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice