Hackerské útoky v ČR v roce 2022

Kybernetická rizika přetrvávají a nezmizí. Podle aktuálních zpráv Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a společnosti ESET pokračuje proměna bezpečnostního prostředí směrem k vzrůstající závažnosti kybernetických hrozeb.

V České republice podle údajů NÚKIB dochází měsíčně k nahlášení desítek kybernetických incidentů, a zároveň jsou každý jednotlivý měsíc z těchto incidentů minimálně jednotky případů vyhodnoceny jako incidenty závažné.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD)

Za ožehavý případ z poslední doby lze označit zejména ransomwarový útok proti Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z května letošního roku, které tento strategický státní podnik dočasně zcela paralyzovaly. Finanční vyčíslení škod, kde jsou započteny i reaktivní služby zahrnující vyšetřování nebo právní servis, zatím podle aktuálních odhadů Ministerstva dopravy ČR dosahuje 30 milionů korun. Podle analýzy NÚKIB lze ve střednědobém horizontu nárůst podobných útoků očekávat i z důvodu neodpovídající infrastruktury nebo nedostatečného povědomí o šíři a charakteru kybernetických hrozeb.

Kybernetické útoky tvoří významnou část nekalých aktivit

Společnost ESET ve svém dokumentu Threat Report T1 2022 mimo jiné upozorňuje, že kybernetické útoky dnes tvoří významnou část celého spektra nepřátelských a nekalých aktivit a často fungují jako významné prediktory dalších nepřátelských aktivit. Jak ESET upozorňuje, jejich vlastní telemetrie například registrovala výrazný nárůst kybernetických útoků na ukrajinské a západní cíle ve druhé polovině února 2022, tedy v období, přímo předcházející ruské invazi na Ukrajinu.

Útoky proti českým vládním institucím

Aktivity kybernetických skupin napojených na vlády v souvislosti s válkou na Ukrajině se přitom nevyhnuly ani České republice. V průběhu března a dubna 2022 byly zaregistrovány útoky na dostupnost webových služeb (tzv. DDOS) proti polským a českým vládním institucím, tedy vůči zemím, které od začátku invaze v Evropě nejviditelněji podporovaly Ukrajinu. Za pachatele těchto útoků byla označena kybernetická skupina Killent, která je podezřívána z napojení na ruskou Federální bezpečnostní službu (FSB).

Zároveň se ukazuje, že do digitálního prostředí se přesouvá celá řada nelegálních aktivit, které byly dříve charakteristické především pro offline prostředí. Typicky jde o různé podvody. S nelegálními aktivitami v digitálním prostředí zároveň souvisí například i problematika dezinformací. I to je jeden z důvodů, který v posledních měsících vedl v České republice k vytvoření zcela nového celostátního útvaru kriminální policie, který bude v gesci současně problematiku terorismu, extremismu a kybernetické kriminality.

Galerie

AdobeStock - 151961771 - mala


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice