Víte, jak zabezpečit okna, dveře nebo výlohy proti zlodějům?

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Je jedno, jestli se jedná o firemní nebo soukromý objekt, o kancelářskou budovu, provozovnu, obchod, sklad, hotel, dům nebo byt. U všech objektů jsou okna a dveře jedním z nejčastějších míst, kudy se zloději do objektů dostávají.

Jak to vidí zloději?

  • Pootevřené okno je lákadlem pro více než 80 % zlodějů.
  • Více než ¾ zlodějů nemá problém překonat nedostatečné zabezpečení.
  • Okno bez jakéhokoli zabezpečení dokáže zloděj otevřít během cca 10 vteřin.
  • Do nedostatečně zabezpečeného objektu se zloděj dostane většinou do 5 minut.
  • Více než 40 % zlodějů už někdy využilo k odemčení dveří klíč schovaný pod rohožkou nebo květináčem.
  • Většina zlodějů krade během dne, neodradí je svědci v podobě sousedů nebo náhodných kolemjdoucích, řadu z nich nepřekvapí ani alarm, pokud není připojený na pult centrální ochrany.

Minimalizujte šanci na vykradení objektu

Dnes už je zabezpečení, zejména komerčních objektů celkem běžné. Během spolupráce s řadou klientů se ale stále setkáváme s nekomplexností zabezpečení. Určitě je dobré vlastnit kamerový systém a elektronické zabezpečovací systémy, které zajistí základní laťku na pomyslném stupni ochrany objektu. Myslet byste ale měli i na důkladné zabezpečení oken a dveří.

Opravdu kvalitní a promyšlené zabezpečení dokáže odradit více než ¾ zlodějů. Ideální je kombinovat více různých typů ochrany.

Alarmy a detektory

Elektronické zabezpečovací systémy v podobě detektorů a čidel krádeži nezabrání, ale okamžitě vám dají vědět, že se někdo skrze dveře nebo okna dostal do objektu. Alarmy a detektory na okna a dveře fungují na různých principech:

  • Detektor snímající vibrace skla -  zareaguje například na pokusy o vypáčení okna.
  • Detektor rozbití skla - využívá duální technologii, kdy reaguje pouze v případě, že zachytí jak změnu tlaku vzduchu, tak zvuk doprovázející rozbíjení skla.
  • Detektor otevření (magnetický detektor na okna a dveře) - reaguje na oddálení jedné části detektoru od druhé.
  • Detektor pohybu - slouží k zabezpečení celé místnosti, kde reaguje na pohyb uvnitř prostoru.

V TOP security jsme připraveni k instalaci drátových i bezdrátových alarmů a detektorů. Vždy záleží na konkrétním umístění a požadavcích klienta. Detektory a alarmy na okna a dveře se dají využít jak v soukromých, tak komerčních objektech, kde chrání majetek zejména v době, kdy jsou prostory prázdné.

Bezpečnostní kování

U oken je velmi důležité volit takový typ okna, který obsahuje kvalitní bezpečnostní kování. Okno by mělo být vybaveno speciálním čepem ve tvaru T, který po uzavření okna zajistí, že okno nebude možné vypáčit. U okna by neměla chybět ani bezpečnostní klika. Ta by měla mít možnost uzamčení buď klíčem nebo blokovacím tlačítkem. Opět jde o další stupeň ochrany, který sníží pravděpodobnost vypáčení okna.

Bezpečnostní fólie na okno nebo tvrzené sklo

U oken a dveří, které mají prosklené výplně, se vyplatí investovat do bezpečnostních folií nebo speciálních tvrzených skel. Tento bezpečnostní prvek se hodí i v případě výloh a oken obchodů, restaurací nebo hotelů, kde například mříže mohou působit nevzhledně. Úkolem bezpečnostní folie na okno je, aby se sklo při rozbití nerozsypalo a nevysklilo. Výhodou folií je, že se dají instalovat na stávající okna. Ještě vyšší stupeň ochrany představuje tvrzené sklo, které nejde rozbít.

Venkovní rolety

Na okna si můžete nechat namontovat bezpečnostní okenní rolety vyrobené z hliníkových lamel. Zabijete tím dvě mouchy jednou ranou, protože roleta zajistí neprostupnou bariéru jak pro zloděje, tak pro slunce a teplo během horkých slunečných dnů. Venkovní rolety chrání i proti hluku.

Bezpečnostní mříže

Klasikou při zabezpečení dveří a oken jsou mříže, které se instalují především u komerčních objektů jako jsou průmyslové výrobny, sklady, nemocnice, banky, úřady nebo obchody. Hodí se ale také pro zajištění oken a balkonů u přízemních bytů v bytových domech, u spodních oken vícepatrových rodinných domů nebo na chatách a chalupách. Při výběru mříží se musí myslet na to, aby jednotlivé tyče byly umístěny vertikálně. Horizontální vedení mříží nebo ozdobné kování může pro zloděje vytvořit pomyslný žebřík, po kterém se dá jednoduše vyšplhat do vyšších pater.

Pár dalších typů, jak odradit zloděje

Samozřejmě můžete udělat ještě mnohem více, než jsme zatím zmínili. Účinným způsobem, jak odradit zloděje je montáž bezpečnostních kamer na fasádu objektu (i kdyby to měly být jen atrapy). Také dostatečné osvícení okolí objektu v noci je dobrým odstrašujícím prvkem. Zloděj si rozmyslí, jestli půjde krást někam, kde ho může snadno někdo spatřit. Na soukromých zahradách a v areálech jsou nejlepšími hlídači psi. S těmi se zloději rozhodně neradi přátelí. Dobře funguje také připojení zabezpečovacího a kamerového systému na pult centrální ochrany (PCO).

Pokud byste potřebovali zabezpečit okna, dveře nebo celý objekt na míru, jsou vám k dispozici naši bezpečnostní specialisté. Díky dlouholetým zkušenostem víme, jak se zloději do objektů dostávají i co je dokáže spolehlivě odradit.

Galerie

Víte, jak zabezpečit okna, dveře nebo výlohy proti zlodějům? Víte, jak zabezpečit okna, dveře nebo výlohy proti zlodějům? Víte, jak zabezpečit okna, dveře nebo výlohy proti zlodějům?


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice