Nenechte si zkazit Vánoce nebo Silvestr požárem

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Zimní svátky jsou obdobím zvýšeného výskytu požárů. Jaká preventivní opatření udělat, aby si všichni užili klidné Vánoce a Silvestr?.

Vánoční svátky jsou pro většinu z nás obdobím klidu, rozjímání a času stráveného s rodinou. Každoročně se ale objevují situace, kdy dojde k vyhoření bytu, domu nebo škodám na firemním majetku z důvodu neopatrné manipulace s ohněm nebo zábavní pyrotechnikou. Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku požárů během Vánoc a Silvestra, jak souvisí požární bezpečnost staveb s instalací, servisem a revizí požárních systémů a co dělat, když už přeci jen začne hořet?

Jak nejčastěji vznikají požáry o Vánocích a na Silvestra

Nepozornost a nedbalost je bohužel stále nejčastější příčinou vzniku požárů. Během Vánoc se nejčastěji vyskytují požáry v bytech a domech, na Silvestra zase nejčastěji hoří kontejnery a travní porosty. Ve zbytku roku nejsou výjimkou požáry prodejen, různých průmyslových objektů, skladů a dalších objektů.

Na co si dát pozor zejména o Vánocích a na Silvestra?

  • Vždy dbejte zvýšené opatrnosti při manipulaci se svíčkami na adventních věncích, se svíčkami v aromalampách, s klasickými svíčkami a prskavkami.
  • Umělé materiály, kterými jsou naše domovy přeplněny, hoří velmi snadno a rychle.
  • Zapálená svíčka má ještě ve vzdálenosti 8 cm od plamene teplotu až 200 °C. Nepokládejte proto svíčky blízko záclon, nábytku, na skříně nebo poličky a vždy umisťujte svíčky na stabilní nehořlavou podložku, která zabrání kontaktu svíčky s podkladem.
  • Pokud je svíčka umístěná na adventním věnci nebo na stromku, nikdy ji nenechávejte bez dozoru. Pokud na adventním věnci není pod svíčkou ochranná podložka, slouží jen jako dekorace.
  • Svíčky zhasněte vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát.
  • Na stromek dávejte jen světelné řetězy, které jste koupili s českým návodem k použití a mají potřebné certifikáty. Jinak se vystavujete riziku požáru z důvodu použití nekvalitních výrobků a vzniku zkratu.

O vánočních svátcích se také více peče, vaří a topí. Hasiči každoročně evidují navýšení počtu požárů v kuchyních, kde mohou chytnout potraviny na pánvi. Často hoří i komíny, kde je zanedbána jejich péče a pravidelné revize a běžně hoří i zazděné trámy v komínech.

Během Silvestra jsou nejčastěji požáry spojeny se zábavní pyrotechnikou, která může způsobit vzplanutí odpadu v kontejnerech, venkovního porostu, balkonů, aut a dokonce i bytů, do kterých vlétne světlice. Nikdy nepoužívejte podomácku vyrobenou pyrotechniku, ani takovou, která neobsahuje český návod a vždy dodržujte bezpečnostní zásady.

Co je požární bezpečnost staveb

Na požáry se naštěstí myslí už při stavbě objektů. K ochraně a včasnému varování před požárem slouží tzv. požární bezpečnost staveb. Týká se jak rodinných domů, tak bytových domů a komerčních objektů.

Požární bezpečnost staveb se dělí na dvě roviny:

  1. Pasivní požární ochrana - jedná se o dispoziční a konstrukční řešení objektu z hlediska schopnosti odolávat vlivům požáru. Spadá sem členění objektu na požární úseky, využití materiálů podle jejich hořlavosti, existence únikových cest, příprava pro požární jednotky i celkové zhodnocení prostoru z hlediska požární bezpečnosti.

  2. Aktivní požární ochrana - sem spadá využití bezpečnostních zařízení sloužících k detekci požáru a zamezení jeho šíření. Jde o elektronickou požární signalizaci, hasící zařízení, zařízení sloužící k autonomní detekci a signalizaci, zařízení pro odvod kouře a tepla, větrací zařízení, požární klapky atd.

Elektronická požární signalizace - chrání před požárem celoročně, nejen o svátcích

Jedním z nejdůležitějších a také nejvyužívanějších systémů požární ochrany je elektronická požární signalizace. Instaluje se v rodinných domech, bytech, bytových domech i v objektech komerčního charakteru. Využijete ji celoročně, nejen během svátků.

EPS je požární zabezpečovací systém zahrnující:

  • hlásiče požáru
  • ústředny EPS
  • přenosná a doplňková zařízení

EPS slouží k včasné detekci ohniska vzniku požáru a následnému upozornění směrem k určeným osobám.

Zejména v komerčních objektech je EPS často propojena s dalšími systémy souvisejícími s požární bezpečností staveb (sprinklery, klimatizace, požární odvětrávání, zvuková signalizace, otevření únikových východů apod.).

V TOP security našim klientům doporučuje provést návrh EPS přímo na míru objektu a nevyužívat unifikovaná řešení, která nemusí být dostatečná. Rovněž instalaci EPS by měla provést odborná firma. Pokud není elektronická požární signalizace nainstalována odborně, může docházet k planým poplachům. Platí to jak pro instalaci EPS v domech a bytech, tak pro montáž EPS v rozsáhlejších firemních objektech, ve školách, nemocnicích, hotelech, objektech SVJ atd.

Zapomínat by se nemělo ani na následný servis a revize EPS. Tyto činnosti slouží k zajištění funkčnosti požární signalizace. Revize EPS jsou také pro řadu objektů dané zákonem.

Pokud hledáte spolehlivé odborníky v oblasti návrhu, instalace, servisu a revizí EPS, obraťte se na nás. Využíváme spolehlivé výrobce elektronické požární signalizace Lites, Esser, Menvier, Schrack nebo Zettler. Naši technici mají potřebné certifikace pro provádění servisu a revizí EPS. Klademe důraz na kvalitu a spolehlivost ve všech směrech.

Co dělat, když vznikne požár

Pokud se přeci jen stane, že během Vánoc nebo Silvestra ( nebo kdykoli jindy) začne hořet, nepanikařte, ale konejte:

  1. Malý požár zkuste zlikvidovat sami - zamezte přístupu vzduchu, použijte mokré utěrky, uduste plamínek botou nebo pokrývkou bez umělých vláken. Nikdy ale nepřeceňujte své síly!

  2. Pokud se vám požár nepodaří uhasit, volejte okamžitě linku 150 nebo 112.

  3. Rychle varujte ostatní v okolí.

  4. Vypněte přívody plynu a elektrické jističe.

  5. Pokud je to možné, odstraňte z dosahu hořlavé předměty.

  6. Pokud hrozí nebezpečí, okamžitě opusťte prostory, kde hoří.

  7. V zakouřených prostorách se držte u země, chraňte si obličej a dýchací cesty mokrým kapesníkem, utěrkou, kusem oblečení.

  8. Pokud nemůžete utéct, snažte se dostat co nejdál od požáru, utěsněte dveře mokrými prostěradly, ručníky apod. a snažte se na sebe upozornit hasiče.

Galerie

Topsecurity Topsecurity


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice