Ostraha a zabezpečení skladu - 7 bezpečnostních otázek

Provoz skladů je neodmyslitelnou součástí v řadě odvětví. Průmyslová výroba, velkoobchod, maloobchod, zemědělství, stavebnictví, automobilový průmysl, logistika, zakázková výroba atd. V rámci skladového hospodářství by mělo být vždy myšleno na zabezpečení skladů, které může předcházet řadě nepříjemnostem.

S jakými otázkami od provozovatelů skladů se v TOP security nejčastěji setkáváme? Sestavili jsme přehled 7 nejpalčivějších problémů v oblasti zabezpečení a ostrahy skladů i způsoby, jak je řešit.

1 - Fyzické zabezpečení skladu

Manažeři skladů často musí zajistit fyzickou ostrahu skladu. Pro tyto případy se nejlépe hodí 24 hodinová ostraha skladu, jejíž součástí je ostraha vrátnice, kontrola areálu i samotného skladu. Strážní mohou také kontrolovat vjíždějící a vyjíždějící vozidla, včetně jejich nákladu, ale i osoby a jejich zavazadla. Minimalizuje se tím riziko krádeží. 

Mezi nejmodernější způsoby kontroly u vjezdů patří tzv. e-recepce, se kterou budete mít vždy přehled o všech vozidlech nebo osobách pohybujících se po areálu skladu.

Je už jen na vás, zda využijete klasickou fyzickou ostrahu, ostrahu se psem nebo ozbrojenou ostrahu. Ostraha se psem je vhodná pro rozlehlé sklady a areály. Ozbrojená ostraha se zase hodí v případě, že skladujete velmi cenné zboží.

2 - Technické zabezpečení skladu

Při konzultacích s majiteli skladů se často setkáváme s potřebou monitorovat velké plochy skladových hal i okolních areálů. Pro tento účel poskytujeme pokročilé kamerové systémy schopné detekovat podezřelé chování, sledovat vyznačené zóny nebo číst SPZ vozidel pohybujících se po areálu. Bezpečnostní kamery mají také preventivní funkci. Zaměstnanci skladu si rádi rozmyslí krádeže materiálu nebo zboží, když jsou sledováni.

3 - Řízení přístupu do skladu

Také otázka, jak omezit přístup do skladu pouze na oprávněné osoby, je velmi častá. Odpovědí je instalace přístupových systémů. Naši technici dokáží připravit přístupový systém na míru, kdy zohlední například zónování skladu na různé sekce s různým stupněm přístupu (do některých míst se dostanou jen zaměstnanci skladu, do některých míst mohou mít přístup řidiči nákladních automobilů a například do administrativních částí skladu může mít přístup pouze vedení skladu.

4 - Sledování a zabezpečení skladových zásob

V zájmu každého provozovatele skladu je dokonalé sledování pohybu zboží. K tomu slouží speciální skladové systémy využívající čárové kódy, Bluetooth, RFiD nebo Wi-Fi. Každou položku skladu je možné sledovat od naskladnění až po opětovné vyskladnění.

Rizikové je zejména vynášení zboží ze skladu samotnými zaměstnanci. Existují případy, kdy šikovný zaměstnanec dokázal vynést zboží za několik desítek tisíc korun. Na místech, kde hrozí krádeže zboží, je proto na místě instalovat bezpečnostní detekční rámy, skenery zavazadel nebo provádět kontroly zaměstnanců.

5 - Zabezpečení skladu pomocí detektorů a alarmů

Sklad je potřeba zabezpečit i pro případ, kdy v něm nejsou žádní pracovníci a mohl by se stát lákadlem pro zloděje. Dnes už je samozřejmostí kombinovat fyzickou ostrahu s vyspělými poplachovými zabezpečovacími a tísňovými systémy (PZTS). Zabezpečovací systém sestávající z detektorů pohybu, senzorů hlídajících otevření dveří nebo oken nebo detektorů tříštění skla se dá ovládat pomocí vzdáleného přístupu.

Pokud by se přeci jen zloděj do skladu dostal, je velmi efektivní využít reproduktory a světlomety ovládané na dálku, s nimiž se dá pachatel upozornit na nekalé chování.

Elektronické zabezpečovací systémy (EZS) je možné napojit také na pult centrální ochrany (PCO) a v případě poplachu vyslat na místo výjezdovou jednotku.

6 - Ochrana zdraví a majetku v případě požáru

Ve skladech se skladuje všelicos a pořízení požárních systémů by mělo být první věcí, kterou ve svém skladu uděláte. Často řešíme otázku, která elektronická požární signalizace (EPS) je nejlepší. Odpověď není jednoznačná právě proto, že každý sklad má jiná specifika. Vždy je  nejlepší nechat si navrhnout požární systém na míru.

7 - Případy krize a bezpečnostní plány

Manažeři skladů musí mnohdy vypracovat plány pro případ krize, jako jsou přírodní pohromy, požáry, teroristické útoky nebo jiné události, a zajistit bezpečnost personálu a majetku.

Tzv. krizový management se lépe tvoří v součinnosti s bezpečnostní agenturou. Naši bezpečnostní manažeři mají zkušenosti z mnoha typů objektů a dokáží simulovat bezpečnostní rizika, která by v nich mohla nastat.

Cena zabezpečení a ostrahy skladu

Cena je mnohdy rozhodující. V TOP security dokážeme připravit komplexní zabezpečení skladu zahrnující jak fyzickou ostrahu, tak bezpečnostní systémy a veškeré nabídky realizujeme na míru vašeho konkrétního případu, jsme schopni navrhnout cenově přijatelné řešení i při zachování vysokého standardu zabezpečení.

Galerie

Topsecurity Topsecurity Topsecurity


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice