Kamery s umělou inteligencí: Jak fungují systémy, které se učí samy

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Umělá inteligence (Artificial Intelligence - AI) a zabezpečovací systémy, které využívají videoanalýzu, jsou stále více běžnou součástí našeho každodenního života. Přinášejí mnoho výhod a inovací v oblasti komerční i soukromé bezpečnosti.

3 zajímavosti o tom, jak funguje videodohled s AI a jak přispívá ke zlepšení ochrany

1- Kamerové systémy s umělou inteligencí vs. dohledový program od skutečného člověka

Díky umělé inteligenci je možné vytvořit inteligentní kamerové systémy, které se samy učí. Tradiční metody využívají pixelovou analýzu a algoritmy definované programátorem. Naopak umělá inteligence se učí automaticky pomocí trénování. Tím je schopna rychle zpracovat velké množství dat a pracovat s mnoha faktory. Díky tomu je AI efektivnější a přesnější. Čím větší rozsah trénovacích dat má AI k dispozici, tím přesnějších výsledků je kamerový systém s integrovanou umělou inteligencí schopen dosáhnout.

2 - Pokročilé zpracování dat přímo v kamerách

Moderní síťové kamery disponují vysokou kapacitou pro pokročilé funkce. To umožňuje provádět zpracování dat přímo v kameře, bez nutnosti jejich neustálého přenosu na centrální server. Tím se šetří datový přenos a zvyšuje se ochrana soukromí. Operátor systému se zaměřuje pouze na definované poplachové stavy jako například neoprávněné vstupy do zakázaných zón. Náročnější operace mohou probíhat na centrálním serveru, zatímco kamera zajišťuje méně náročné úkoly.

3 - Spolehlivost a přesnost jako klíčové faktory

Existuje mnoho videoanalytických aplikací založených na umělé inteligenci. Ty umožňují například rozpoznávání tváří, rozlišování osob a zvířat nebo čtení registračních značek. Některé inteligentní kamerové systémy jsou schopné rozpoznat skryté zbraně nebo je lze naučit sledovat skladové zásoby, vyhodnocovat rizika střetů dopravní techniky v logistických areálech nebo provádět inventarizaci zboží bez nutnosti obsluhy zaměstnancem. U kamer využívaných pro detekci pohybu je možné, aby se umělá inteligence naučila rozpoznávat pohyby, které vyvolávají falešné poplachy (pohyb větví ve větru, pohyb zvířat po pozemku atd.) od pohybu lidí nebo strojů. Nicméně klíčovým faktorem pro použitelnost těchto aplikací je jejich spolehlivost a přesnost.

Výhodou využití kamerových systémů s integrovanými pokročilými funkcemi, které řídí AI, je jejich možnost přizpůsobení pro různé využití.

Galerie

Topsecurity


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice