Jak se vyvinuly bezpečnostní systémy a security služby

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Cítit se v bezpečí chtějí lidé už od pravěku, kdy se chránili před útoky zvířat nebo před cizími tlupami. S tím, jak se vyvíjela společnost se vyvíjely i způsoby, jak co nejlépe chránit sebe, svoji rodinu, majetek nebo firmu, od obyčejných plotů až po moderní biometrické systémy. Nové technologie s sebou nesou ale také řadu rizik.

Fyzická ostraha

I přes veškerou nejmodernější techniku se stále neobejdeme bez fyzické ostrahy. V průběhu let se ostraha přetransformovala z pouhých „pochůzkářů“ v osoby zajišťující bezpečnost v kooperaci s moderními technologiemi. Ani dnes se nesmí opomenout lidská schopnost intuice a schopnost okamžitého zásahu.

Bezpečnostní agentury

Svým rozvojem musely samozřejmě projít i bezpečnostní agentury. Trh s bezpečnostními službami za posledních 25 let prošel několika fázemi vývoje. V prvopočátku byly bezpečnostní služby vykonávány zejména prostřednictvím fyzické ostrahy nicméně už i v této době také i elektronickými bezpečnostními systémy a jinými elektronickými podpůrnými prostředky, jako byly například jednoduché černobílé kamerové systémy atd..“ uvádí náš obchodní a technický ředitel Pavel Mikšátko. „V bezpečnostních službách pracovali v úplném začátku kvalitní pracovníci, kteří k oboru měli vztah a práce si vážili. Ceny za bezpečnostní služby byly mnohdykrát vyšší než v současnosti a pracovníci mohli být dobře a motivačně ohodnoceni.“

S rozvíjejícím se trhem a mnohdy uvolněnějšími pravidly a specifiky, které v určitý moment přinášelo porevoluční období, ale kvalita bezpečnostních služeb začala rapidně klesat. Na trh se dostávaly i společnosti, které s oborem neměly moc společného a srážely cenu služeb na úkor kvality. V této době bylo velmi těžké konkurovat, když se firma chovala slušně jak k zaměstnancům, tak k zákazníkům. Tímto bezpečnostní služby ztrácely kvalitu i v globálním kontextu. Řadili jsme se mezi společnosti, které si i přes to všechno kvalitu zachovaly. Bylo to na úkor rychlosti růstu, prošli jsme i drastickými turbulencemi, ale celkově nám to nakonec prospělo." 

V posledních letech se ale trh s bezpečnostními službami opět vyselektoval a začal se rozvíjet společně s masivním příchodem moderních bezpečnostních systémů a technologií. Objevila se také služba využití náhradního plnění umožňující „ekonomické zvýhodnění". Zákazník má na výběr z určité úrovně služeb. Buď si může kontraktovat služby ve vyšší cenové úrovni s dobře vypracovanými procesy, moderními metodami a prvky vyspělých bezpečnostních technologií i fyzicky a psychicky zdatnými pracovníky. Může si ale nasmlouvat i ostrahu kombinovanou z pracovníků zdravých a pracovníků OZP, kde jsou nicméně stále dobře zpracované procesy a využívány moderní technologie. Z trhu pomalu mizí ty špatné a nefungující bezpečnostní agentury fungující za nejnižší ceny, protože posledních deset let zkušenostní firem, které si tyto služby najímaly, vedlo k rozhodnutí – touto cestou už jít nechceme!“

Za posledních 25 let se vyvíjely jak procesy ve fyzické ostraze, tak bezpečnostní technologie. Ty se navíc staly známější hlavně proto, že se o nich nyní více mluví. „To, co však za těch 25 let platilo, je podstatné a bude i nadále, jsou lidé, kteří firmu tvoří a to, co jsou ochotni a schopni pro co nejkvalitnější služby a spokojený pocit zákazníků udělat.“

Přístupové systémy

Systémy s RFID

V době, kdy byla zabezpečovací technika ještě v plenkách se ve velké míře využívalo k zabezpečení budov především fyzické ostrahy. Dnes velkou část vstupních prostor chrání chytré vstupní systémy.  Setkat se můžeme například s RFID technologií (tzv. Radio Frequency Identification) založené na rádiovém spojení mezi čtečkou a konkrétním identifikačním prvkem. Přiložením identifikátoru ke skeneru je dáno, jaký identifikátor a v jaký čas přístup uskutečnil. Bohužel tato technologie nejde úplně personalizovat, protože například přístupová karta se dá lehce odcizit a využít jinou osobou. Systém přitom nezjistí, že byla karta odcizena a do objektu nevstupuje oprávněný uživatel. Navíc oproti jiným aplikacím vám RFID umožní neomezený počet přístupů. Dalším úskalím moderního řešení je i to, že při přesunutí systému do cloudu může dojít při hackerském útoku k prolomení přístupů do všech budov uložených v systému najednou.

Biometrické systémy

Využití lidského těla pro vytvoření nejvyššího stupně zabezpečení už není pouze záležitostí sci-fi filmů. Současné technologie poskytují hned několik způsobů, jak vytvořit téměř nepřekonatelnou bariéru především u vstupů do střežených prostor.

Sken duhovky

Skenováním oční duhovky je umožněno dokonalé rozpoznání konkrétní osoby. Duhovka je skenována kamerou s vysokým rozlišením. Jediný způsob, jak tento systém obejít je vytvoření přesné fotografie duhovky, ale kdo by toto zkoušel?

Otisky prstů

Další možností je využití otisků prstů, které má každá osoba jedinečné a nezaměnitelné. Opět tak lze přiřadit konkrétní otisk ke konkrétní osobě. Otisk prstu je ale možné zkopírovat pomocí želatinových materiálů, proto dnes výrobci vybavují skenery i technologií snímající žilní strukturu. Skener provede několikanásobný sken dlaně a porovná jedinečnou strukturu žil v dlani se vstupním snímkem uloženým v databázi. Tento systém svou spolehlivostí dalece převyšuje zatím všechny využívané biometrické systémy, protože strukturu žil v podstatě nejde padělat.

Rozpoznávání obličejů

Poslední způsob, jak rozeznat konkrétní osoby, je na základě skenu obličeje, a to ve 2D nebo 3D formátu. Opět tak jednoduše rozpoznáme, že jde o jednu danou osobu pomocí jedinečných rysů obličeje. Díky této technologii můžeme vyhledávat i osoby pohybující se v davu, a dokonce můžeme určit změnu jejich chování pouhým rozpoznáváním změn v obličeji.

Kamerové systémy

Vidět, co se děje, je základem. První kamerové systémy byly vyvinuty během 2. světové války, ale jako komerční bezpečnostní prvek se uzavřený televizní okruh (CCTV) začal využívat až v roce 1949, mezi širokou veřejnost se pak dostal v roce 1969. V té době neexistoval způsob, jak záznam uchovávat. První videorekordéry se objevily až v 70. letech a výrazně tak posílily využití kamerové technologie. Obraz byl ale nedokonalý. Teprve s příchodem digitálních technologií v 90. letech se kamerové systémy staly opravdovým pomocníkem v bezpečnosti. Dnes se ale i analogové technologie HD a Full HD pomalu upozaďují a na jejich místo nastupují moderní IP kamery s vysokým rozlišením obrazu. Díky tomu je možné využívat nových funkcí jako je sledování SPZ, vyhledávání obličejů, vytipování konkrétní osoby v davu, sledování chování davu, termovizní obraz atd.

Obvodové systémy

Stěna ani plot už dnes nejsou pro zloděje žádnou překážkou. Na jejich místo nastoupila obvodová monitorovací zařízení využívající duální infrabariéry, mikrovlnné nebo radiové vlny či zemní kabely. Tyto systémy nacházejí své uplatnění především v rozsáhlých komplexech a areálech. Dokáží identifikovat narušitele ještě předtím, než vnikne do střeženého prostoru. Umožní tak ostraze včas zareagovat na situaci.

Zejména v noci se k tomuto způsobu ochrany přidává i osvětlení. Tam, kde je světlo, je snadnější zahlédnout pachatele jak pro fyzickou ostrahu, tak pro kamerové systémy (i když dnes jsou na trhu kamery schopné snímání i v noci a za zhoršených světelných podmínek). Osvětlení budov si také prošlo svým vývojem. Bylo vyvinuto bezpečnostní osvětlení, které osvětluje venkovní prostor, znesnadňuje nahlédnutí do objektů, ale přitom neoslňuje ostrahu ani kamery.

Elektronické zabezpečovací systémy

Jako první zabezpečovací systémy lze považovat zámek a klíče. Známkou pokroku byly mechanické kódové mechanismy využívané především pro sejfy a bankovní trezory. S nástupem elektřiny se začaly využívat mříže nabité elektrickým proudem a zámky fungující na základě elektromagnetismu. Až poté se začaly objevovat první elektronické zabezpečovací systémy. Nedaly se ovšem instalovat dodatečně, takže se s nimi muselo počítat už při stavbě objektu. Moderní EZS už lze snadno připojit do stávajících kabeláží a nastavit přesně podle individuálních potřeb uživatele.

EZS mohou spustit poplach hned několika způsoby:

  • reagují na pohyb odesláním signálu do ústředny
  • reagují při zjištění pohybu odesláním signálu a záznamu z připojené kamery
  • odesílají signál pouze při narušení dvou střežených zón
  • odesílají signál po rozpojení magnetické smyčky na oknech, dveřích, garážových vratech nebo dalších přístupových míst
  • spouští poplach při narušení paprsku – tzv. infrazávora
  • reagují při změně teploty nebo přítomnosti kouře – elektronický požární systém
  • detekují přítomnost škodlivé plynné látky v ovzduší nebo únik vody

Rizika zabezpečení pomocí mobilů

První mobilní telefon spatřil světlo světa před 35 lety a dnes si bez něj nedokážeme život už ani představit. Pomocí mobilů se ovládají systémy, využívají se aplikace pro správu zabezpečovacích systémů a ovládání chytré domácnosti, využíváme snadný přístup na internet, propojujeme se s jinými chytrými zařízeními a ukládáme si čím dál větší datové soubory. S tím přichází riziko zneužití, protože mobilní telefony se dají snadno zcizit a pokud nejsou vybaveny kvalitním heslem, jsou všechny ovládací prvky lehce zneužitelné. Je na každém, jak přistoupí k zabezpečení tak důležitého zařízení.

Galerie

AdobeStock - 145196099


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice