Malý ochránce z velké Číny

Článek pro vás připravil:

Pavel Mikšátko

CEO

miksatko@topsecurity.cz

Pan Mikšátko působí ve společnosti TOP security od jejího vzniku v roce 2002. Do jeho kompetence spadá výkonné řízení společnosti.
Více informací >

Otestovali jsme bezdrátový elektronický zabezpečovací systém XtendLan IDS-100GW,  určený pro zabezpečení menších objektů, jako jsou byty, menší domky, chaty a podobně. Systém je osazen GSM komunikátorem, který dovoluje vzdáleně komunikovat s poplachovou ústřednou pomocí jakéhokoliv telefonu s možností tónové volbou.

Vybalujeme

Celý systém je zabalen do barevé, lakované krabice. Po jejím otevření vidíme všechny součásti systému, které nám výrobce do sady zabalil:

  • Ústředna
  • Bezdrátové pohybové číslo (PIR) s baterií
  • Bezdrátový magnetický detektor (na dveře, okna)
  • Siréna
  • Dva dálkové ovladače (klíčenky)
  • Napájecí adaptér
  • Návod

P3064241 P3064236 P3064255

Zapojujeme

Uvedení do provozu je dílem několika okamžiků. Stačí rozmístit čidla a ústřednu a na vhodně zvolená místa. Těm kdo to dělají poprvé, napoví návod.  Zapojit napájecí adaptér do ústředny, stejně jako přiloženou sirénku, vložit baterie do čidel a vše zapnout. Ti kdo vyžadují komunikaci s mobilním telefonem, musí ještě předem do ústředny vložit SIM kartu (předplacenou, či s vhodným paušálem). Přestože vše vypadá jednoduše, doporučujeme využít služeb specializovaných firem, které pro podobné instalace mají dostatek zkušeností.

Ono to mluví

Po prvním zapnutí zjistíte, že při základní změně stavů a nastavení (např. zapnutí a vypnutí hlídání) na vás poplachová ústředna bude mluvit. Ve verzi software, kterou jsme měli k dispozici, pouze anglicky, španělsky, rusky nebo, samozřejmě, čínsky. Tuto vlastnost lze nejen měnit, ale i vypnout.

Nastavujeme

Nastavení se provádí použitím funkčních tlačítek a číselné klávesnice, podle postupu v návodu. Popsat veškeré možnosti nastavení je nad rámec tohoto rychlého článku. Proto jen v rychlý přehled těch zajímavějších:

  • Hesla a čas (samozřejmě)
  • 3 čísla, na která má alarm zasílat SMS (změna stavu, poplach)
  • 6 čísel, na která má systém volat při poplachu
  • Automatické zapnutí a vypnutí hlídání v určitý čas
  • Zapnutí/vypnutí odeslání sms při aktivaci/deaktivaci
  • Nastavení chování „defenzivních“ zón a přidávání/odebírání jednotlivých čidel do/z nich
  • Přiřazování bezdrátových čidel (maximálně 99) a dálkových ovladačů (maximálně 8)

P3064248 P3064243 P3064258

Používáme

Používání IDS-100GW se příliš neliší od používání všech běžných alarmů. Systém lze ovládat z klávesnice na centrále, včetně rychlých tlačítek Doma/Pryč, dálkovým ovladačem (velice hezky provedeným) nebo telefonem, viz dále. Změny stavu (aktivace/deaktivace, apod.) jsou indikovány pípnutím centrální jednotky, popř. hlasovým oznámení, popř. krátkým zazněním sirénky. Za zmínku stojí i tlačítko SOS, které okamžitě spustí alarm v případě ohrožení osob objektu. Jediným zásadním rozdílem je to, že by ústředna vzhledem ke své konstrukci měla být umístěna ve střežené zóně bez zpoždění spuštění poplachu tak, aby byla sama chráněna před neoprávněnou manipulací (viz upozornění na konci článku). Proto počítejte s tím, že deaktivaci je zapotřebí provádět dálkovým ovladačem nebo telefonem.

Komunikujeme přes telefon

Centrála je vybavena  GSM modulem a teprve vložení SIM karty dělá z celého systému opravdu užitečného pomocníka.

Při běžném používání si můžete nechat zasílat SMS zprávy se změnami stavu (aktivace, deaktivace, ztráta a obnovení napájení,…). Zasláním sms na telefonní číslo SIM karty v ústředně můžete systém aktivovat/deaktivovat. Zavoláním na telefonní číslo SIM karty v ústředně můžete systém pomocí tónové volby na svém telefonu ovládat: aktivovat, deaktivovat, monitorovat zvuky v okolí ústředny, nebo zapnout Intercom a komunikovat s osobami v okolí ústředny.

Při poplachu systém obvolává telefonní čísla nastavená pro hlasovou komunikaci. Pokud přijmete volání při poplachu, můžete opět pomocí tlačítek tónové volby na svém telefonu ovládat chování systému, jako vypnout poplach a aktivovat střežení, Vypnout poplach a deaktivovat střežení, vypnout sirénu a monitorovat zvuky v prostoru centrály, a/nebo zapnout Interkom pro oboustrannou komunikaci. Pokud byla nastavena čísla pro SMS komunikaci, budou na tato čísla zaslány též poplachové SMS.

Třešničkou na dortu je možnost použití ústředny alarmu jako hlasitého telefonu. Stačí na klávesnici centrální jednotky zadat telefonní číslo volaného a stisknout tlačítko se symbolem sluchátka. A potom jen konverzovat…

Verdikt

Popisovaný systém je typickým zástupcem produktů dovážených z Číny. Je plný nápadů, překvapí svojí užitečností, v některých momentech ale nenadchne.  Toto zařízení lze s jistotou doporučit pro zabezpečení objektů s nižší hodnotou vybavení, jako jsou chaty, zahradní domky, domácí dílny a podobně, s výhradami, a po rozšíření o další čidla, pak i k zabezpečení bytů a rodinných domků, nikoliv však tehdy, pokud Vám v obýváku visí obraz od známého impresionisty. Obrovskou výhodou zařízení je přítomnost GSM komunikátoru, který jeho užitnou hodnotu posouvá výrazně výše. V každém případě doporučujeme nechat instalaci provést odbornou firmou, ať už z důvodu vhodného umístění prvků systému, tak i správného nastavení.

Shrnutí:

Klady:

+ snadné a přehledné ovládaní

+ k ovládání lze použít klávesnici centrální jednotky, dálkový ovladač i telefon

+ mnoho funkcí v základu a s tím související možnosti nastavení

+ vestavěný GSM komunikátor

+ hezky provedené dálkové ovladače

+ široký sortiment přídavných bezdrátových zařízení, jako detektory (PIR, stropní PIR, magnet, tříštění skla, plynu, kouře, infrazávora), bezdrátová siréna a bezdrátová klávesnice

+možnost připojení 8 „drátových“ čidel

+ústředny Li-Pol akumulátorem

 

Zápory:

- „levnější“ provedení

- systém nepozná ztrátu kteréhokoliv z čidel

- krátký kabel dodávané sirénky

- nemožnost připojení jiné „drátové“ externí sirény

 

Důležité upozornění: Centrální jednotka má na své horní části vypínač. Pokud nastavíte zpoždění spuštění poplachu při příchodu větší než 0, tj. pokud chcete mít možnost deaktivovat střežení pomocí klávesnice na centrální jednotce, dáváte nezvanému hostu možnost jednotku elegantně vypnout. Totéž platí i při probíhajícím poplachu, v době obvolávání zadaných čísel. Řešením je ukrytí řídící jednotky na skryté místo a použití bezdrátové klávesnice, kterou lze dokoupit jako příslušenství.

Galerie

P3064241 P3064236 P3064255 P3064248 P3064243 P3064258


Další články:

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Potřebujete poradit v oblasti bezpečnosti? Zeptejte se nás. Navrhneme Vám vhodné řešení.
Odpovíme do 24 hodin.

Informace o zpracování osobních údajů

stáhnout PDF

Stáhněte si naši firemní prezentaci a nabídku služeb ve formátu PDF.

S námi pomáháte

Je pro nás důležité, aby z našeho úspěchu měli radost a užitek i ti, kteří to
v životě nemají snadné. Proto naše bezpečnostní agentura pomáhá
a podporuje například pediatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Více informací

Kariéra v bezpečnostní agentuře

Naši zaměstnanci patří k nejlépe vyškoleným v ČR. Nabízíme řadu firemních benefitů.
Zajímavé firemní akce, zázemí stabilní bezpečnostní agentury, která funguje již více než 20 let.
Našich zaměstnanců si vážíme.

Zobrazit volné pozice